Doyle utvikler ny teknologi

Ice er navnet på Doyles nyvinning som skal gi lettere og mer holdbare seil.

Publisert

Nå skal seilene være hvite, særlig om Doyles nye teknologi blir fremtiden. Doyle har brukt store resurser på å utvikle egen membran-teknologi som går under navnet Stratis. Doyles Stratis seil er en konkurrent til Norths 3Di og Quantums Fusion, og blir produsert på egen fabrikk i New Zealand.

UHMWPE-fiber

ICE-teknologien bygger på UHMWPE-fiber. UHMWPE-fiber er bedre kjent under merkevarene Dyneema og Spectra. Dette er verdens sterkeste fiber, men har den svakheten at det strekker seg litt under stor belastning, noe som på fagspråket heter creep. Doyle har utviklet egen UHMWPE-fiber-teknologi, som etter deres utsagn kun streker seg halvparten av Dyneema. (Dyneema lager flere ulike kvaliteter, med ulike egenskaper). Doyle hevder at deres teknologi danker ut karbon. Det veier det halve, og tåler flafring langt beder enn karbon, kevlar og tawron.

Minner om cuben-fiber

ICE-teknologien er delvis transperent, og har hvit farge. Materialet minner litt om Cuben-fiber, et materiale som ble utviklet for America’s Cup på 90-tallet, og som North Sails senere kjøpte. Cuben Fiber er også basert på UHMWPE.

Les mer her.