Vendee Globe

Drama i Sydishavet

Conrad Colman hadde en hemmelighet å fortelle etter at han var kommet trygt til mål

Publisert Sist oppdatert

Da Conrad Colman ankom Les Sables D’Olonne sist fredag ettermiddag, 24. februar med nødrigg etter mastebrudd hadde tusener av mennesker møtt frem for å hylle den 33 år gamle Vendée Globe skipperen. Også på gaten ble han stoppet av folk som ville gratulere ham med å ha fullført seilasen under så krevende omstendigheter.

Falt overbord i Sydishavet

Men en ting var mastebruddet. Det hadde skjedd værre ting han ennå ikke hadde fortalt noen om. - Jeg falt overbord, fortalte Colman på pressekonferansen. Det ble helt stille i salen. Alle vet at å falle i vannet under en soloseilas er jevngodt med døden. Colman fortalte at han midt på natten, i det blåsende Sydishavet, hadde måttet klatre på bommen for å rearrangere storseilet. Oppe i lazybagen til storseilet var han tilsynelatende trygg. Plutseligt røk lazyjacken og på en brøkdel av et sekund droppet bommen i vannet. Det var ikke noe for Colman å holde fast i og han gikk rett på sjøen. - Heldigvis var jeg huket fast med selen, så jeg ble slept etter båten.

Måtte hekte av selen

- Jeg var for langt fra båten til å komme meg tilbake ombord, men til slutt ble jeg tatt av en bølge og slengt mot båten så jeg kunne få tatt tak i en rekkestøtte. Problemet var at selen fremdeles var festet til bommen slik at jeg kunne ikke komme ombord. Den eneste muligheten var å løsne selen, holde fast til støtten med en hånd og så prøve å få dratt meg ombord. Heldigvis lyktes jeg med det.

Trodde han skulle dø

Pressekorpset var som lamslått, men dagen etter i et eksklusivt intervju med Matthew Sheehan, kunne han fortelle mer. På spørsmål om hendelsen hadde gjort ham søvnløs, svarte Conrad Colman: - Egentlig ikke, men jeg måtte fortelle noen om det. Jeg hadde nesten dødd og måtte fortelle noen. 

Om det var på noe tidspunkt han tvilte på om han skulle klare det? - Ja, det var mange ganger, sa Colman.