FORTSATT I HAMMERFEST: AIS viser at det britisk-registrerte fartøyet fortsatt er i Hammerfest.
FORTSATT I HAMMERFEST: AIS viser at det britisk-registrerte fartøyet fortsatt er i Hammerfest.

Sønn av Putin-alliert pågrepet om bord en Oyster 885

Fløy drone på Svalbard, pågrepet i Hammerfest – «Firebird» sendte inn film til dronevideo-konkurranse.

Publisert Sist oppdatert

Mandag ble en 47 år gammel russisk statsborger arrestert i Hammerfest. Ifølge The Barents Observer er mannen sønn av en høyt anerkjent forretningsmann, som regnes som en av Putins nærmeste allierte. Mannen er den syvende personen med russisk statsborgerskap som er blitt arrestert for lignende forholde den siste tiden.

Angivelig skal mannen ha seilt en Oyster 885, «Firebird», rundt omkring Svalbard og Finnmark, og gjort drone-opptak. Han er derfor siktet for overtredelse av sanksjonsloven paragraf 4 og varetektsfengslet i 14 dager. Mannen har erkjent forholdet, og sier han har flydd drone på Svalbard, men har anket varetektsfengslingen.

Pågripelsen skjedde om bord den aktuelle båten, og i avhør sa den nå siktede at han ikke visste hvor hans russiske pass var. Videre nedla han ønske om å bli ansett som britisk borger i saken, da han har dobbelt statsborgerskap og hadde fremvist britisk pass. Etter avhøret ransaket politiet båten og fant hans russiske pass, skriver NRK.

Det er uvisst hvor den britisk-registrerte båten seiler videre – onsdag ettermiddag er båten fortsatt i Hammerfest, i umidellbar nærhet til Europas nordligste LNG gassanlegg. Advokaten til mannen, Jens Bernhard Herstad, sa tidligere til The Barents Observer at båten har et ikke-russisk mannskap ombord som fortsatt er ombord.

Bygget for høye breddegrader

Båten er en særdeles luksuriøs Oyster 885 fra 2016, på 27 meter, med deplasement på 80 tonn og spesialisert for seilas i arktisk farvann. Den har tidligere vært tilgjengelig for charter i høye breddegrader, men på nettsiden til til «Firebird» vises en beskjed om at båten ikke lenger tilgjengelig. Prisen for en ukes leie var i 2017 45 000 euro.

Ett blogginnlegg på nettsiden viser dronevideo fra blant annet Svalbard, denne filmen ble sendt inn til dronevideo-konkurransen «DJI Skypixel»

.