Moderne blokker festes med Dyneema løkker
Myke sjakler er på vei inn for å feste utstyr.
Dyneema kan brukes i stede for wire på rekka.

Stående rigg av fiber

Dyneema har utviklet ny teknologi som gjør at vaier i vant kan forsvinne. Produktet blir lansert i dag på METS-utstillingen.

Publisert Sist oppdatert

Hovedbildet: Fiber i stedet for metall i stående rigg vil gjøre båten stivere, og kanskje også billigere.

Metall er ut, og fiber er inn. Fiber er lettere og tåler kraftigere rykk bedre enn stål. I de siste årene er Dyneema eller Spectra, som har samme kjemi, blitt foretrukket fremfor metall for å feste blokker og utstyr om bord. For to år siden ble det også lov å erstatte rekkevaieren med dette fibermaterialet.

Mange har også lensetakler og akterstag, samt fall av Dyneema. Ulempen med Dyneema, eller UHMWPE, Ultra High Molecular Polyethylene, er at fibrene har strukket seg under strekk. Dette har gjort materialet uegnet for bruk i stående rigg. Det har også gitt begrensninger i bruk som fiber i seil.

Ny teknologi

Dyneema Max Technology som blir lansert i dag på båtutstyrsutstillingen METS skal ikke strekke seg. Fibrene er lettere enn vann, men 15 ganger sterkere enn stål, og 40 prosent sterkere enn Aramid (Kevlar). Det er også betydelig mer motstandsdyktig mot kjemi og sollys enn PBO og aramid.

Det skal også holde formen i forskjellige temperaturområder, noe stål ikke gjør. Det blir spennende å se hva prisen blir. Sannsynligvis heftig i dag, men den vil falle i årene fremover. Vant av fiber vil gjøre riggen mye lettere, noe som vil gjøre båten stivere.

Håndteringen av riggen vil også sannsynligvis bli langt enklere.

I dag brukes PBO og karbonfiber i vant på regattabåter. PBO må beskyttes mot fukt og sollys som skader fiberne. Det er også dyrt. Dyrt er også karbonfiber, som i tillegg er stivt.