Bedre tau på vei
Dyneema veier ca 1/8 av stål md samme bruddstryrke. Nå kommer den i en enda bedre kvalitet.

Bedre tau på vei

Under Mets-utstillingen i neste uke vil flere tauprodusenter vise frem tau av forbedret Dyneema kvalitet.

Publisert Sist oppdatert

Dyneema er verdens sterkeste materiale i forhold til vekt. Ren Dyneema flyter, men er allikevel sterkere enn stål av samme dimensjon. Materialets egenskaper har gjort at mye dekksutstyr i dag ikke blir festet med sjakler av stål, men i stedt løkker av dyneema, eller «Soft Shackles». Dyneema bygger på samme prinsipper som Spektra, men blir produsert av en annen leverandør. Den tekniske benevnelsen på Dyneema er UHM WPE(ultra high molecular weight polypropylene)

Les om mye sjakler her

Bedre kvalitet

Dyneemas styrke er vekt, slitasjestyrke og motstand mot sollys. Det er også meget glatt, noe som både kan være og ikke være en fordel. Dyneema blir levert i en rekke kvaliteter. Mest vanlig er SK75 som egner sg godt til fall og skjøter. I 2003 ble SK78 lansert. Dette er en dyrere og bedre kvalitet med mindre creep. Creep er en av Dyneemas svake sider. Det vil si at fiberne strekker seg litt etter høy belastning, uten at det går tilbake til sin opprinnelig form. Et dyneema fall vil bli noen cm lengre i løpet av en sesong. Materialets creep gjør at fiberne ikke er optimale for bruk i seil. En annen svakhet med Dyneema er at det ikke tåler varme så godt.

Nå har DSM Dyneema utviklet en enda bedre kvalitet, SK90. I pressemeldingen står det at den nye kvaliteten er enda sterkere og enda mer strekkfast en SK 75 og SK 78, men også ha de samme positive egenskaper. Det kommer ikke frem av pressemeldingen hvordan creep-egenskapene er i den nye kvaliteten.

Godt utprøvd kvalitet

SK 90 kvaliteten har blitt testet på en rekke båter som på monstertrimaranen Banque Populair; Alinghi og verdens raskeste seilbåt «l’Hydroptère».