BOMLØSE: Noen seilere våger å gå egne veier. Etter flere sesonger der kun genoaen ble brukt fjernet Einar Husby fra Brevik liksågodt både bom og storseil.

Bomløs og fornøyd

Seilere er individualister. Seilmagasinet strekker seg over fra saker om medvindsseilere til våre beste seilere i Mesternes mester.

Publisert

Einar Husby fra Brevik har demontert bommen og fjernet storseilet på sin 41-fots Jeanneau. Det gjorde han før sommeren, etter å ha seilt flere sesonger uten å heise storseilet. En nettsak om den bomløse båten ble klikkvinner på seilmagasinet.no i oktober.

Husby er en medvindseiler som ruller ut genoaen når vinden blåser aktenom tvers. Det finnes mange turseilere som ham, veldig mange, men sån vidt vi vet har kun Einar tatt dette skrittet. Og han forteller at han får mange kritiske blikk.

Alle bruker båtene forskjellig. Noen drømmer om å plane i 20 knop, mens for andre er komforten viktigst. Det er tross alt i ferien seilbåten brukes mest, og ferie er avslapping for de fleste.

Ulik smak og behov har gjort at seilbåter viser svært stor variasjon, men utviklingen går mot mer komfort og enklere håndtering. Så når får vi første seilbåt uten storseil? Eivind Amble og Geir Grung kom faktisk temmelig nær dette på 1970-tallet, da de utviklet Fjord MS 28. Dette var en motorseiler med masten i cockpiten. Løsningen ga en enorm genoa på rulle og var en god idé, selv om det så litt «feil» ut.

Lærdommen av klikkvinner-saken om Einar Husby bør være at seiling er et digert felt, fra konkurranseseiling på ypperste nivå til turseilere som altså klarer seg fint uten bom. Vi i SEILmagasinet vil forsøker å skape interessant stoff for alle som liker å utnytte vinden.

Mesternes Mester fra Aker Brygge til Åsgårdstrand

Saken om Einar Huseby bomvalg ble lest mer enn alle sakene om Mesternes Mester til sammen. Mange ganger mer!

Men Mesternes Mester er et fantastisk opplegg. Her samles Norges beste seilere i identiske båter, før regattaen avsluttes med en intens finale.

Norges Seilforbund forsøkte lenge å etablere denne regattaen som en publikumssport med utsikt fra Aker Brygge, men ingen så på, og seilerne klaget på mangel på vind.

Åsgårdstrand er da en langt bedre arena. Her er det vind og samtidig kan mesterskapet følges fra land. Det var noen som gjorde det, men få. Heller ikke alle deltagerne gadd å følge. Overraskende mange av dem som ikke kom seg til finalen satte seg i bilen - og kjørte hjem.