Skagen Race 2023:

DREV BAKLENGS: – Etter en flott seilas nattestid så ble det helt bingo-forhold utpå morgenen, så kom et drag i det folk skrudde på motoren, sier Eira Naustvik ombord X-443 piXeline.
DREV RUNDT HELE MORGENEN: – Etter en flott seilas nattestid så ble det helt «bingo-forhold» utpå morgenen. Så kom det et lite østlig drag, akkurat i det mange skrudde på motoren, sier Eira Naustvik ombord X-443 «piXeline».

Seilerne motrer til Skagen

Til tross for at maksimaltiden ble utvidet så har mange brutt i Skagen Race. Frustrerende forhold med lite vind og motstrøm gjør at Skagen frister mer enn å duppe rundt.

Publisert Sist oppdatert

Etter en uventet rask natt ut Oslofjorden så stoppet det helt opp på morgenkvisten. Vindstille og motstrøm førte til at en mengde seilere til slutt skrudde på motoren. Blant annet så har alle utenom to båter brutt i doublehanded, og hele klasse 1, med unntak av én båt, har også brutt. I de andre klassene ser vi også stort mannefall, her kommer en foreløpig oppsummering fra noen av klassene:

Se alle resultater her.

NOR Rating Doublehand:

24 av 26 båter har brutt. Sun Fast 3300 «Pretty Fast» med Lars-Fredrik Moe-Helgesen og Petter Asskildt var best av de to gjenværende, både på reell og korrigert tid. Nummer to ble Z30 + «Zeus», som har to volvo-seilere ombord: Anders Dahlsjö og Jimmy Hellberg. De var egentlig påmeldt til å seile Ultra, hvor en interresant duell med «Hyrrokkin» var ventet.

DOUBLEHANDED: Kun to båter fullførte i denne klassen
DOUBLEHANDED: Kun to båter fullførte i denne klassen
VANT SHORTHAND: Sun Fast 3300 «Pretty Fast» vant som én av to båter i shorthanded.
VANT SHORTHAND: Sun Fast 3300 «Pretty Fast» vant som én av to båter i shorthanded.
SWE 301 Zeus
VOLVO-SEILERE: Anders Dahlsjö og Jimmy Hellberg ombord i Z30+ «Zeus» kom på andreplass i shorthand.

NOR Rating klasse 1

Grand Soleil 40R «Turangalila» med skipper Helge Midtgård stakk av med seieren som eneste båt til å fullføre. «Turangalila» valgte å gå lengst vest av alle i feltet, for så smyge seg rundt Skagen Rev i medstrøm. Det virket som at de klarte å holde fart i båten hele veien, i motsetning til resten som endte opp med å drive østover i vindstilla øst for Skagen. De øvrige båtene i klassen virket å seile til siste sekund, men med en gang en vinner var i mål så skrudde samtlige på motoren.

ENESTE IGJEN: Grand Soleil 40R «Turangalila» med skipper Helge Midtgård vant i sin klasse som eneste båt til å fullføre. De gikk langt vest og det lønte seg.
ENESTE IGJEN: Grand Soleil 40R «Turangalila» med skipper Helge Midtgård vant i sin klasse som eneste båt til å fullføre. De gikk langt vest og det lønte seg.
LENGST VEST: «Turangalila» valgte en gå vestligere rute og unngikk dermed at det stoppet opp helt.
LENGST VEST: «Turangalila» valgte en gå en vestligere rute og unngikk dermed at det stoppet helt opp.

NOR Rating klasse 2

Foreløpige resultater viser at seilerne fortsatt seiler, men trackingen indikerer at mange har skrudd på motoren.

NOR Rating klasse 3

Dehler 41 «Begge Dehler» med skipper Truls Olsen tok seieren på korrigert tid. Etter å ha vunnet de siste to utgavene kom CNB 76 «EnderPearl» kom på en skuffende sisteplass av båtene som fullførte, etter at også den drev rundt i lang tid.

45 TONN: CNB 76 har et deplasement på 45 tonn, ifølge produsenten.
45 TONN: CNB 76 har et deplasement på 45 tonn, ifølge produsenten. Her sett ved start i Holmestrand.
NUMMER TO: X-442 MK-1 «piXeline» med skipper Henning Hansen kom på en solid andreplass i klasse 2.
NUMMER TO: X-442 MK-1 «piXeline» med skipper Henning Hansen kom på en solid andreplass i klasse 3.
KLASSE 3: Foreløpig resultatliste viser at 7 av 19 båter fullførte.
KLASSE 3: Foreløpig resultatliste viser at 7 av 19 båter fullførte.

Ikke bare gøy

X-442 «piXeline» gjorde det bra med å komme på en andreplass i sin klasse, og vi har pratet med Eira Naustvik som var ombord:

– I natt var det nydelige forhold med litt mer vind enn det som var meldt, med alt det seiling langs den kysten skal være. Planen var å ligge langt vest, siden vi så at det kom til å være mer vind der. Men så, når vi vard kanskje 15 nautiske mil fra skagen så løyet vinden og det var det helt bingo-forhold i kanskje 5-6 timer – det var ikke noe gøy. Riggen sto og slo og vi drev sidelengs og baklengs, men helt på slutten, i det vi vurderte å fyre opp motoren, så kom det et østlig drag som holdt til å heise spinnaker. Jeg tror mange av de andre seilerne angret seg, fordi i det mange skrudde på motoren så kom vinden, sa Naustvik

Naustvik sa videre at resultatet ikke kom lett:

– Det var såvidt vi rakk startstreken fordi batteriet var dødt når vi skulle forlate bryggen, og i tillegg så fungerte ikke masteinstrumentene, så røyk genoaen, også videre, også videre. Vi er ikke helt fornøyd, fordi vi lå foran «Begge Dehler» mye av racet, men de tok oss igjen i det det løyet og vi mistet de på slutten. Vi skjønner ikke helt hva de gjorde for å få til det, men de må ha seilt bra for å gjøre så. Uansett, vi ligger ved siden av de nå og der er det i alle fall god stemning ombord.

ENDEL TRØBBEL: «piXeline» kom på en god andreplass til tross for å ha opplevd flere problemer med båten underveis.
ENDEL TRØBBEL: «piXeline» kom på en god andreplass til tross for å ha opplevd flere problemer med båten underveis.

Utsatt maksimaltid, men

Naustvik ble overrasket når hun over telefon fikk høre om resultatlistene. Hun synes det er leit at så mange har brutt:

– I alle dager, nei nei nei, fy søren er det mulig – Også hele klasse 1, uff. De må vel ha møtt vindstilla mye lenger ute, og værmeldingen viste jo at det skulle løye mer og mer, og deretter være stille lenge, men allikevel, det er trist.

Hun sier videre at hun har forståelse for at seilerne velger å gjøre slik de gjør, siden Skagen Race i stor grad handler om det sosiale. Selv om maksimaltiden ble utsatt til 06:00 i morgen tidlig, fra å ha vært 19:00 i kveld, hvor premieutdeling attpåtil vil ta sted lørdag formiddag, så er fredagens aktiviteter åpenbart viktig for seilerne:

– Mye av Skagen Race handler jo om det sosiale i Skagen, og ja, selv om det er mulig å komme inn til brygga klokken 06:00 så skjønner jeg at det ikke er så gøy å komme inn for å være der noen timer også dra igjen. Vi vil jo prate med andre seilere og utveksle erfaringer, og da er det ikke veldig artig å komme inn når alle har lagt seg, sa Naustvik over telefon til SEILmagasinet.

DET SOIALE: – For mange er det sosiale vel så viktig som konkurransen, sier Eira Naustvik, hun kan melde om god stemning i Skagen.
DET SOSIALE: – For mange er det sosiale vel så viktig som konkurransen, sier Eira Naustvik, hun kan melde om god stemning i Skagen.

Fikk is av «Christian Radich» i stilla

Til tross for til tider frustrerende forhold så sier Naustvik at hun allikevel har sanket mange gode minner. Ett av dem var da de fikk servert is servert via lettbåten til skoleskipet «Christian Radich».

– Mens vi lå i vindstilla så ble vi kalt opp av «Christian Radich» som lurte på om vi ville ha forfriskninger. Vi takket selvfølgelig ja, og da låret de en lettbåt og kom ut til oss med is.

IS-BÅT: «Christian Radich» leverte is til «piXeline» i vindstilla.
IS-BÅT: «Christian Radich» leverte is til «piXeline» i vindstilla.
IS?: Lettbåten til «Christian Radich» leverer is.
IS?: Lettbåten til «Christian Radich» leverer is.

.