En oppladbar sykkel er et godt kompromiss.

Elektrisk sykkelglede

Elektrisk sykkelglede

Du kan få ny vind i sykkelgleden ved å velge en elektrisk sykkel. De kommer til og med i sammenleggbar utgave, som du kan ta med overalt.

Publisert Sist oppdatert

Miljøvenner: Vi seilere liker jo å tenke på oss selv som miljøvennlige, og seiling er så absolutt en miljøvennlig måte å forflytte seg over vannet på. Men hvordan kommer du deg rundt på land?

Tunge bager: Reservedeler, mat, klesskift - man velger ofte bilen på vei til båten. For noen er det å sykle mellom havna, jobben og hjemmet en mulig, men for krevende måte å forflytte seg på. Lettere å finne parkering til, er den og. 

Langt, men ikke blytungt: Du må fortsatt tråkke hele tiden, men sykkelen gir deg det ekstra puffet du trenger for ikke å bli utsvettet og sliten før du kommer frem til en krevende regatta eller et viktig møte. På denne måten makter du å få deg selv fraktet rundt i tilværelsen. Hardtværstøy har du jo allerede, så du blir ikke våt selv om det er ruskevær.

Sammenlagt: Alt som kan foldes sammen og lades opp passer i båt. Det finnes faktisk sammenleggbare elsykler, og har du rom under dekk, kan en slik være en flott ting å ha om bord.    

Her er  mere informasjon om de avbildede Wisper-modellene, hentet fra Oslo Elsykkel:

Hva er en elektrisk assistert sykkel?

En elektrisk assistert sykkel er en konvensjonell sykkel som bruker en elektrisk motor for å hjelpe syklisten, enten på oppfordring eller automatisk via en elektronisk sensor.

Hva er driftskostnadene for en elektrisk sykkel?

Alle elektriske sykler lades via strømnettet via en digitalt kontrollert lader.En gjennomsnittlig kostnad per full lading er ca 50 øre.

Hva er de viktigste juridiske krav i EU til elektrisk assisterte pedalsykler?

Innen EU (og EØS-samarbeidsland, dvs Norge) inneholder følgende punkter de viktigste juridiske krav til en elektrisk assistert sykkel:

• Sykkelen (inkludert batteri) må ikke veie mer enn 40kg totalt (alle våre sykler er godt under denne grensen).

• Motoren må ikke ha en kontinuerlig utgangskraft på mer enn 250W (200W i Storbritania).

• Power assistert hastighet må ikke overstige 25km/t.

• Motoren må stoppe når du stopper å trå.

• Sykkelen må ha fullt fungerende pedaler.

• Rytteren må være 14 år eller mer for å kjøre sykkelen lovlig på offentlig vei.

Hva er den maksimale assisterte hastigheten?

I alle EU- land og i Norge er maksimal tillatt assistert hastighet for elsykler satt til 25 km/t. Dette betyr maksfarten for elmotoren eller rettere sagt: hastigheten den kan hjelpe deg opp i! Du kan selvfølgelig sykle forterefor egen kraft. Så fort beina dine trår eller nedoverbakken er bratt.

Må jeg bruke pedalene?

Et godt spørsmål. Du må alltid trå pedalene for å aktivere elmotoren til sykkelen. På noen modeller kan du regulere kraftoverføringen med et ”gasshåndtak.” Det vil si at du kan regulere hvor mye hjelp fra elmotoren som du trenger. Dette er praktisk når bakken er ekstra bratt og du trenger mye drahjelp fra elmotoren. Uansett, så lenge motoren er aktivert får du alltid hjelp av sykkelens elmotor så lenge du selv trår pedalene.

Hva skjer når jeg bruker bremsene under drift?

Alle sykler er utstyrt med bremsehendler med innebygd sikkerhetsbryter som automatisk stenger av motorkraften under bremsing. Dette sikrer en trygg stoppfunksjon, men det beskytter også motoren under bremsing slik at den ikke jobber mot oppbremsingen.