Paul Elvstrøm er død

Den firedobbelte OL-vinneren og 11 ganger verdensmesteren i seiling sovnet inn i sitt hjem i Hellerup 7. desember.

Publisert Sist oppdatert

Paul Elvstrøm var 88 gammel da han døde, etter et seilerliv utenom det vanlige. Bare 20 år gammel tok han sitt første OL-gull i enmannsjollen Firefly under lekene i London i 1948. Han fulgte opp med tre gull i Finnjolle, i 1952, 1956 og 1960 og var sammen med med Ben Ainslie, Al Oerter (diskos), Carl Lewis (lengde), Kaori Icho (fribrytning) og Michael Phelps (200 meter medley svømming) den eneste utøver med gull i fire OL på rad.

I tillegg var han reserve på det danske laget i 1964, og han deltok i 1968 (Star) og 1972 (Soling) uten å vinne medalje. Elvstrøm deltok også i 1984 og 1988 med datteren Trine som mannskap i Tornado, og ble med det det eneste far og datter-team som noen gang har deltatt i et OL. 

Verdensmester i syv klasser

Trine og Paul Elvstrøm ble europamestre i Tornado i 1983-84 og totalt vant Elvstrøm 11 verdensmesterskap i seiling, to hver i 505, Finnjolle, Star og Soling og ett i Snipe, Flying Dutchman og 5.5 meter.  

Innovatøren

I tillegg til hans suksess i seiling var han en praktisk mann som oppfant Elvstrøm-baileren, en enkel og effektiv selvlenser for seilbåter som fremdeles benyttes.

Han introduserte dobbelt bunn i Soling og forbløffet en hel seilerverden da han styrte sin 505 fra trapes, mens mannskapet hang i ristropper.

Han introduserte en- og tomannsjollen Trapez og spilte en aktiv rolle i utviklingen av en ukonvensjonell, men superrask halvtonner sammen med den norske designeren Jan Kjærulff.

Han utviklet også den banebrytende seilervesten Elvstrøm-vest og skrev flere bøker om seilregler, til tross for at han var dyslektisk.

– Du har ikke vunnet dersom du ved å vinne har mistet dine konkurrenters respekt, uttalte han og ble ofte sitert.

Ekte seilerglede

Jeg hadde selv gleden av å intervjue Elvstrøm da han var langt oppe i 70-årene, og etter at vi hadde snakket sammen i flere timer hjemme hos ham, ville han vise meg sin nye Finnjolle som lå ved sjøen nederst i hagen. Den var utstyrt med et spesiallagd ri-sete som gjorde at den aldrende Elvstrøm kunne ri opp båten, men ikke konkurrere med den. 

– Det betyr ingenting, sa Elvstrøm. 

– Det viktigste for meg er å kunne seile på Øresund i en båt som er i perfekt balanse og med et perfekt trimmet seil. Og da trenger jeg ingen konkurrenter.

Elvstrom Sails

Elvstrøm etablerte i 1954 sitt eget seilloft, Elvström Dinghy Sails. Mdfrket. Den berømte kronen designet han selv. Elvstrøm Sails er i dag Europas største seilloft – med den samme kronen, men med nye eiere.