VM i 49erFX

En dag med venting og brunt vann

De to norske 49erFX-lagene stilles overfor nye utfordringer.

Publisert Sist oppdatert

Mye vind og nedbør har grumset til vannet utenfor Buenos Aires, som nå er helt brunt.

– Det gjør det nærmest helt umulig å se trykkforskjeller og vindskift, sier tvillingsøstrene Ragna og Maia Agerup i video-intervjuet.

Men selv om det omtrent var som å seile i blinde i den svært variable vinden, seilte KNS-søstrene en stødig seilas. De hadde en bra start og rundet toppmerket på 3. plass, men de endte etter noen småfeil i resten av seilasen på en 6. plass.

Helene Næss og Marie Rønningen var litt for hissige på grøten i starten og ble disket for tjuvstart. Det betyr at de rykket ned til 9. plass sammenlagt, mens Ragna og Maia rykket frem to plasser – til 13. plass. Kun fire poeng skiller de to norske lagene.

Fortsatt grep om OL-plassen

Helene og Marie har fortsatt best grep om de tre gjeve nasjonsplassene til Rio-OL, men det amerikanske laget med Paris Henken og Helena Scutt, som fikk en 5. plass i dag, nå bare er poenget bak. Irland holder foreløpig den tredje og siste OL-plassen med samme poengsum som Agerup-jentene.

Norge har den fordelen at de har to lag som er med og kjemper om plassen, mens de andre nasjonene stort sett kun har et lag de må stole på. Så når et norsk lag misser, står det andre laget klar til å ta ansvar.

En dag med venting

Gårsdagens seilaser ble først utsatt i en time på grunn av mye vind, men da seilerne kom på vannet og fikk startet en seilas, døde det helt ut. Deretter måtte de vente halvannen time på vannet innen de kom avgårde i en seilas som gikk under vanskelige, men noenlunde fair forhold.

De norske seilerne føler at de har mye inne, at de er blitt betydelig tøfere på banen og har løftet seg betydelig siden forrige VM. Begge lagene ser det som realistisk å kunne kjempe blant de ti beste i mesterskapet dersom de får til det de vet de kan.

Sterke danske seilere

De tre danske lagene hadde en god dag i går og ligger nå på 1. 4. og 6. plass sammenlagt, og de viser hvilken nasjon som for tiden er ledende innen kvinnelig skiff-seiling. Italia innehar sølvplassen, mens Frankrike ligger på bronseplass.

Onsdag er det ventet jevnere og mer normal vind. Da avvikles de siste kvalifikasjonsseilasene, hvoretter feltet, som teller 44 båter, deles i to i et gull- og et sølv-felt. Det skal mye til i dag om ikke begge de norske lagene seiler videre i mesterskapet i gullfeltet og er blant dem som kjemper om de 10 plassene i den avsluttende medaljefinalen.