Ukens havn

En utpost i havgapet

En utpost i havgapet

I Søgne, nesten så langt syd du kommer i Norge, ligger Uvår. Her finner du idylliske havner, selv om Uvår ligger ytterst i skjærgården.

Publisert Sist oppdatert

Udvår eller Uvår som lokalbefolkningen sier, er utposten i havgapet. Her finner du idylliske havner med gammel bebyggelse. Selv om Uvår ligger ytterst i skjærgården, kan du finne flere lune havner. På østsiden av Uvårkilen er det satt opp tre brygger. Den midterste er grunnest med dybder på 1,8 meter helt inn. De andre to har dybder på 2,5 - 4 meter helt inn. Langs fjellet på østsiden av kilen er dybdene 3 - 15 meter. Vi vil ikke anbefale at du legger deg på svai i kilen. Bunnen er veldig bevokst, og ankeret kan derfor fort slippe taket. Innerst i kilen ligger Søgnefolkets sjøbuer. Så langt ute i havgapet må vi også regne med sjødrag fra havet.

HOBDE. Havnen er noe utsatt for nordvesten. Ved nordlige vinder ligger du bedre i ly av Skude-holmene. Du ligger veldig bra mot nord- og vestsiden av Vrakholmen. Båter som stikker dypere enn 1,5 meter, bør i så fall velge øst-siden av Auster Skudeholmen. Flere av buktene på Udvår har nydelige badestrender, og en stor del av øya er offentlig friluftsområde. Hobde er et friluftsområde med mange flotte fortøyningsplasser og flotte svaberg. Det er gode muligheter for å telte her. Du burde også besøke losvarden på Ramdalsheia som er 43,5 m.o.h.

DIKTER. Mange diktere har fått sin inspirasjon fra dette området. Gabriel Scott skriver om Tore Vehus som rodde fra Brekkestø til Uvår, for å drive fiske. Det finnes med andre ord flere versjoner av Ibsens «Terje Vigen». Vilhelm Krag skrev «Dansen på Udvår». Øygruppen har fungert som uthavn for fangst og fiske, ikke minst hummerfiske. Det sies at Søgnebønder dro hit for å slippe unna strenge kjerringblikk. Innseilingen er grei, men se opp for skvalpeskjær i innseilingen til Uvårskilen.

Teksten er hentet fra Havneguiden.no.