Bli abonnent Nyhetsbrev Annonser hos oss

Årets båt – turseilere: RM 970

En båt for seriøse turseilere

RM 970 tar seilerne på alvor. Den nye 32-foteren er kompakt og fornuftig, og byr på mye seilglede.

Publisert

Sporty

En bredde på 3,7 meter gir stor skrogstabilitet, og en lav vekt, under 4 tonn, gjør det mulig å plane tidlig. RM 970 er ikke like ekstrem som Pogo, men båten er den mest potente RM-modellen jeg har seilt, og det er de fleste. Mens RM 1070 virket litt død i lett vind, virker ned nye lillesøsteren hakket mer levende. Båten har masten plassert relativt langt akter. Det gjør at forseilet er stort, til tross for at det skjøtes innenfor vantene. Båten har akterstag. Den er konstruert for et kutterstag.

Vi seilte i fin kveldsbris, opp mot seks meter per sekund. Ikke nok vind for å plane, men nok til å føle båtens sporty egenskaper. Vi fikk båten opp i 8,5 knop som toppnotering, men den holdt stort sett 7,5–8 knop på slør med gennaker i 9–11 knops vind.

På kryss holdt vi 6,5 knop, men uten imponerende høyde. Båten liker seg best når den relative vindvinkelen 35 grader. Seiler båten høyere enn 30 garder, mister den farten. Båten mangler genuaskinne, men har et vektbesparende, flyvende skjøtpunkt. Skjøtpunktet justeres ved hjelp av ulike halinger. Det er nok litt far avansert for den gjennomsnitlige turseileren.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 795 kroner per år

Bestill her