KULING: Det blir mye vind helt fra start, og en rask og tøff kryss ut fjorden. m

Slik blir Færder’n

Ulike værmodeller er samstemte, det blir mye kryss, og mye vind.

Publisert

SEILmagasinet har sammen med Eira Nautsvik kjørt ruteanalyse for Færderseilasen, og brukt en rask 32-foter som starter kl 1400 som modell. En slik båt vil bruke 16 til 18 timer på Tristeinbanen, 12- 14 timer på Hollenderbanen, og ca 8-10 timer på Medfjordbanen, men på den korteste banen er det mindre båter som ikke vil seile så raskt som Sun Fast 3200 som vi har brukt, mens 40-foterene kan kutte timer av Tristeinmodellen.

Kryss fra start

Det blir en rolig morgen på fredag, men i det første startskudd går, så fyller vinden fra sør. Selv inne i Indre Oslofjord blir det vind på 10 m/s (20 knop), men kuling i kastene. Vinden holder seg sterk gjennom hele Drøbaksund, men avtar noe utover fredag kveld. Båtene vil passere Filtvet etter 4-5 timers seiling, og i Breiangen vil vinden på kvelden ligge på 8-10 m/s, men mer i kastene. Her vil det også være usedvanlig stor sjø.

TRISTEIN: Spørsmålet er om det er lurt å sette spinnaker etter runding.
MÅL: De fleste båter går i mål lørdag morgen. Da vrir vinden seg over til nordvest. De tregere båten kan få kryss siste bit.

Liten kuling

Beregninger sier at båten skal runde Tristein kl 01.45 lørdag morgen.

Det blåser friskere lengre ut i fjorden, og ved Færder fyr blåser det 12 m/s ved midnatt, men kast opp mot 15 m/s. Fra midnatt vrir vinden seg mot vest, og på morgenen lørdag til nordvest.

MIDTFJORDS: Det blir lange bein inn og ut Yttre Oslofjord. Holde deg vest på vei ut sier datamaskinene.

Modellen vår sier at vi er i mål klokken 0700, en rask seilas inn fra Færder på bare litt over fem timer. Dette vil straffe de tregere båtene som vil få en lengre vei mot mål. Båtene som ikke er i mål kl. 0900 lørdag kan vente seg å måtte ta noen få slag den siste biten mot mål på Filtvet.

En liten byge

Det blir mindre sol på fredag enn tidligere meldt, og det er også sjanser for en liten regnbyge på fredag kveld. Lørdag morgen klarner det opp, og det blir knallsol.

Datamaskinens veivalg

I følge værroutingsprogrammet så vil det lønne seg å krysse tett opp mot Hurumlandet ut Drøbaksund, og så holde seg vest i fjorden i Breiangen. Der er det både mindre strøm, og det blir en fordel å ligge vest når vinden vrir mot vest lengre ut.

Det vil lønne seg å holde seg midt i fjorden på vei mot mål, hvor det vil være mest nordgående strøm.

Analysen ble presentert under vår direktesending om Færderseilasen onsdag ettermiddag. Du finner den her.

BÅT: Vi har brukt Sun Fast 3200 i modellen for å bergene tider.