Fanget inne i skroget

En Odin 820 kantret med en 16-åring fanget under dekk. Det tok to timer før hun ble reddet ut.

Publisert Sist oppdatert

Wilma Karlsson opplevde marerittet i sommer da hun var på båttur med familie og venner fra den svenske kystbyen Örnsköldsvik i juli.

Bølger fra ulike retninger skal ha forårsaket at den trailbare motorseileren tippet rundt. Ifølge vitner skal bølger fra en annen båt ha forårsaket ulykken. Båten som gikk rundt, kombinerer et planende motorbåtskrog med en seilbåt. Den har senkekjøl og vannballast. Da ulykken skjedde, var båten i fart for motor, og kjølen var klappet inn i skroget. Det er uvisst om vannballast-tanken var fylt. Systemet er slik at ballasten tømmes når båten går fort for motor.

Det var åtte personer om bord da ulykken inntraff. 16 år gamle Wilma Karlsson ble skylt inn under dekk av en kraftig vannstrøm. Hun ble fanget av en line. Hun hadde på seg redningsvest og kom opp i en luftlomme inne i båten.

– Da båten veltet, holdt jeg mobilen min veldig hardt i hånden, og inne i båten lyktes jeg å ringte 112 og fortelle hva som hadde skjedd, fortalte Wilma Karlsson til Aftonbladet.

Faren til Wilma fikk kontakt med datteren gjennom skroget, og kunne fortelle at familien var i sikkerhet, og at hun måtte forholde seg rolig.

Wilma hadde vann til livet, men vannet steg.

18 minutter etter nødsamtalen var den svenske sjøredningen på plass. De manglet dykkere, men fikk stabilisert båten. En frivillig dykker ble hentet av helikopter og flydd ut til ulykkesstedet. Han hadde med ekstra munnstykket for å gi Wilma luft, og fikk hentet henne ut av skroget.

Ifølge bladet «På Kryss» har det vært flere stygge ulykker med båttyper etter samme konsept. I 2002 gikk en båt av typen MacGregor 26 rundt i delstaten Vermont i USA. To barn omkom. Begge var fanget inne i båten. I 2009 kantret en tilsvarende båt utenfor kysten av England. Soloseileren ble berget. I 2011 kantret en MacGregor 26 utenfor San Diego, USA. Det var ti om bord, men to av dem druknet.

Odin 820 er fremdeles i produksjon, men nå under navnet Imexus 28.