Vinterseilas fra Tyskland til Stavanger
Vinterseilas fra Tyskland til Stavanger
Vinterseilas fra Tyskland til Stavanger
Vinterseilas fra Tyskland til Stavanger
Vinterseilas fra Tyskland til Stavanger

Vinterseilas fra Tyskland til Stavanger

På tampen av november ble en ny Hanse 505 seilt fra verftet i Greiswald til Stavanger. Se film.

Publisert Sist oppdatert

Turen startet 21. november i Tyskland. Men på turen var eieren av den splitter nye båten, samt folk fra Fjordsailing som selger Hanse i Norge. Hanse 505 er en ny modell som ble lansert i høst. Båten har samme skrog som Hanse 495, men fått nytt dekk og innredning.

– Seilas over Østersjøen og Skagerak i slutten av november kan by på utfordringer, men med gode værmeldingstjenester, gode og varme klær, og litt flaks med været, har vi hatt en fantastisk seilopplevelse på en tid hvor de fleste har gått i vinteropplag, oppsumerer Raymond Igesund i Fjordsailing som var med på turen

Kuling fra nord øst

– Proviant ble handlet inn, værmeldinger og grib-filer ble lastet opp på kartplotteren og fredag ettermiddag satte vi kursen ned elven og ut på Østersjøen.

I nordøstlig frisk bris hadde vi en frisk seilas over til Malmø og logget mellom 8-10 knop det meste av turen. Første delen ble seilt uten sprayhood. Den ventet på oss i Malmø, forteller Igesund i Fjordsailing .

Alene i Skagen

I vestlig frisk bris suste skuta over Kattegat, og seint på kvelden kunne vi fortøye trygt i Skagen som eneste seilbåt. Sjelden har der vært så godt med plass i denne populære havnen. Vinden hadde nå tatt seg opp til liten til stiv kuling, så kryssing av Skagerrak ble dermed utsatt til søndag ettermiddag med mye bedre værmeldinger.

Neste morgen ble vi vekket av heftig banking på skroget, og da den nybakte eieren gjekk opp for å høre hva som sto på, fikk han beskjed om å øyeblikkelig betale 50 kroner for at vi hadde koblet til landstrøm. Leie for båten ville han ikke ha, men strømmen måtte betales øyeblikkelig, forteller Igesund.

Sol og nordavind

– På ettermiddagen satte vi kursen mot Stavanger i solskinn og fin bris fra nord. En fantastisk fin solnedgang ble avløst av en like fantastisk stjernehimmel og seilasen over Skagerak ble en av de beste undertegnede har vært med på. Kun temperaturen minnet oss på at sommeren faktisk var forbi for lenge siden. Båten er utstyrt med vannbårent varmeanlegg, og det gjorde godt å ta seg en tur under dekk av og til, forteller Igesund.

Et lite vindu

Ved ettermiddagen, mandag 25, snur vinden over på nordvest. De velger å gå inn til Egersund og vente til neste dag, med bedre værmeldinger. To av mannskapet tok så toget hjem til familie og arbeid. I Egerund kunne de ikke bli leggende lenge. Onsdag 27. November var det meldt om ny runde med vind rett i mot, men tirsdagen ga et vindu for å runde Jærens Rev under gunstige forhold.

På utstilling

– På Lørdag 7 desember og Søndag 8 desember blir det båtmesse anlegget til Fjordsailing Yachts på Grasholmbryggå i Stavanger med Norgespremiere på denne nye Hanse 505. Hanse 415 og Dehler 38 er og utstillt her, forteller Igesund.