På tur i jolle

JOLLETUR: Mette og Magne Klann på tur med First 14. Her på vei ut fra Huibukta.
JOLLETUR: Mette og MagneKlann har vært på tur med First 14.
FART: Euforisk seiling i Tønsbergfjorden.
LUKSUS: Én kald cola og øl nytes første kvelden. Deretter hadde vi bare vann. Fine opplevelser veiet opp med god margin.
PRAKTISK: Bagasjen ble surret fast rundt masten. Vi kunne ønsket oss noen flere festepunkter. Kanskje også noen luker inn i skroget.
GENIALT TRALLESYSTEM: En enkel metallprofil med hjul og et gjenget skruehull på hver side ble en fullt fullverdig tralle. Disse ble skrudd fast på hekken under seiling.
ROPPESTADHOLMEN: En dårlig havn for store båter, men perfekt når du kan dra båten på land.

Tett på elementene

Turseiling med jolle gir enorm seilglede! Denne gangen ville min kjære Mette være med og prøve, og vi fikk låne en First 14. Her får du en kombinert båt-test og turberetning.

Publisert Sist oppdatert

First 14 er en av få joller som faktisk er designet for turseiling. Det tydeligste grepet i den retningen er et genialt system for medbragt tralle. Båten er laget med små beslag med hjul som skrus fast til hver side av skroget. Når man seiler festes de på hekken. Dette fungerte perfekt. I tillegg er båten lett – det er en klar fordel, både med tanke på seilegenskaper, og når den skal på land.

First 14 er tegnet av Sam Manuard. Disse båtene er mest kjent i Norge under navnet Seascape, men ble kjøpt opp av Beneteau og selges med nytt navn. First 14 er en bred båt med gode sløreegenskaper, akkurat som de andre i serien. Båtene er inspirert av Mini-Transat og lignende konstruksjoner. Det er en kompromissløs prioritering, som bærer med seg noen ulemper. På slør når båten planer – noe den gjør allerede rundt fire meter per sekund – er båten en drøm! På kryss i lite vind kjennes den ganske tung og død.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER