8 meter VM

birgit
birgit

Flere norske lag i sommerens VM for 8 metere på Hankø

Mesterskapet som skal markere Kong Harald Vs 80 år jubileum løftes av flere gode norske lag, med båter innleid for anledningen

Publisert Sist oppdatert

Årets verdensmesterskap i 8 meter klassen skal arrangeres på Hankø i tidsrommet 10.-20. august. Allerede nå har mer enn 30 lag fra hele verden indikert at de vil sende båter til Hankø, slik at mesterskapet trolig vil gå inn i historiens som et av tidenes største for klassiske 8 metere. Grunnen til den store interessen er ikke minst Kong Harald 80 års feiring i år og at kongen selv har vært meget aktiv i klassen siden han fikk «Sira», som ble bygget for et konsortium i 1938 og forært til hans far Kong Olav V, restaurert i 2008. Senest i 2016 tok han «Sira» over Atlanterhavet til VM i Toronto og kongen er stadig blant de aller fremste i Sira klassen som har den største oppslutningen av de årsbestemte klassene blant 8 meterne. «Sira» et et av Johan Ankers mesterverker og det er ingen overdrivelse å si at den dypgrønne klassikeren er en av de vakreste norske båter bygget noensinne.

«Wanda»

Den norske legen Magne Brekke kjøpte for noen år siden svenske «Wanda» tegnet av Tore Holm i 1937. Da han gikk bort i  2016 overtok Lars Ingeberg båten og med Dag Usterud som rormann er båten en av «Sira»s hardeste konkurrenter, særlig i frisk vind. Båten seiler idag som NOR 38 og Ingeberg jobber stadig med å optimalisere båten.

«Carron»

«Carron», K2 er bygget i 1934 etter Wm Fifes tegninger og eies idag av Morten Tenvig. Båten er rask, men er ikke like regattamessig optimalisert som de to ovennevnte.

«Birgit»

Mot disse og et par andre norskeide båter stiller to profilerte lag som begge har leid inn spennende båter til mesterskapet. Dette gjelder særlig Tore Holms design fra 1945, men hvis tegninger først ble oppdaget ved en tilfeldighet i 1999. «Birgit» ble bygget så sent som i 2002, men kvalifiserer til å delta i «Sira» klassen. Bak charteret står Hankø Hotels Henning Forsberg, men båten skal styres av ingen ringere enn Terje Wang hvis seilloft også skal utstyre båten med ny seilgarderobe.

«If»

Tom B. K. Knutsen har gjort en to års leieavtale med NOR 27, IF, býgget ved Bjarne Aas båtbyggeri i Fredrikstad for Halfdan Ditlev-Simonsen i 1930 etter Aas´ tegninger. Knutsens kone Bente er inngiftet i Ditlev-Simonsen familien, noe som utvilsomt har gjort båtvalget særlig hyggelig. Tom Knutsen er som vanlig svært entusiastisk på vegne av sitt prosjekt, og går det som han vil blir det mange 8 metere å se her hjemme i årene fremover.

Tune up i Risør

Risør Trebåtfestival som ifjor besluttet å satse på å få nordeuropeiske meterbåter til festivalen, lyktes da godt med å samle et bra antall 12 metere, og i år er det trolig flere 8 meterlag som vil ta regattaen i Risør som oppvarming og trimming før VM på Hankø. Med de norske vi er har nevnt, samt et antall utenlandske båter som sikkert vil legge veien til Risør, ligger det an til fem-seks 12 metere og opp mot ti 8 metere fra 3. til 5. august.