Vendee Globe

FLYR: Banque Populaire VIII med  skipper Armel Le Cléac'h vil holde høy hastighet etter start.
FLYR: Banque Populaire VIII med skipper Armel Le Cléac'h vil holde høy hastighet etter start.

Følg innkomsten i Vendee Globe direkte

Armel Le Cléac'h fikk en perfekt avslutning og dro fra Alex Thomson.

Publisert Sist oppdatert

Allerede igår måtte Alex Thomson erkjenne at løpet var kjørt med tanke på seier i årets Vendee Globe seilas. Briten som hadde 3. plass i å se tilbake på for fire år siden, bak Francois Gabart og Armel Le Cléac'h, rykker en plass opp og må sikrer 2. plass denne gangen. For Le Cléac'h som har to 2. plasser bak seg, den siste bare tre timer bak vinneren, må en seier føles som at rettferdighet endelig har skjedd fyllest.

Thomsons 2. plass er lang fra noe nederlag for briten som har hatt en krevende oppladning til seilasen. Under Transat Jacques Vabre seilasen i 2015 kullseilte båten og han og makkeren omberd måtte reddes fra båten som lå igjen i Biskaya med store skader. Det var lenge usikkert om båten i det hele tatt ville la seg reparere i tide for Vendee Globe seilasen og Thomson måtte stå over både Le Transat og returen fra New York i 2016.

I årets seilas var det tydelig fra et tidlig tidspunkt at kampen kom til å stå mellom nettopp Alex Thomson og forhåndsfavoritten Armel Le Cléac'h. Ledelsen skiftet flere ganger mellom de to, inntil Thomsons «Hugo Boss» brakk styrbord foil. 2. desember overtok Le Cléac'h ledelsen og har siden ledet seilasen, med et forsprang på 823 nm, registrert lille julaften, på det meste. 

Etter passeringen av Kapp Horn greide Thomson å kutte forspranget dramatisk, og han satte nye rekorder, både fra Kapp Horn til Ekvator og på 24 timer seilas. Plustelig fikk seilasen ny nerve og det lå an til en spennende sluttspurt.

Helt til igår var det, i hvert fall teoretisk, en mulighet for at Thomson kunne true en fransk seier. Antisyklonen vest for Frankrike gjorde det hele til en strategisk kamp, der den som traff den siste vindkantringen best, ville kunne vinne seilasen.

Det hjalp imidlertid ikke Thomson at han etter hvert fikk problemer med autopiloten og vindinstrumentene streiket. Med to døgn uten søvn har han merket alvorlige tretthetssymptomer, og hans primære må ble etter hvert å få båten i sikkerhet til Le Sables d´Olonne. - Jeg bryr meg ikke om målgang akkurat nå. Jeg vil bare sove, sa Thomson igår.

For Armel Le Cléac'h som må ha kjent seieren vinke i det fjerne, gjaldt det imidlertid å holde hodet kaldt. Hans mantra,  'to finish first, first you have to finish' gjelder stadig. - Jeg må være på vakt for å unngå gjøre noe dumt, sa han og tenkte også på Mike Golding som mistet kjølen bare dagen før målgang. Le Cléac'h vil da slå rekorden, satt av Francois Gabart i 2013 med mer enn tre døgn. Hans rekord lyder på 78 døgn, to timer og 16 minuter.

Nå ventes «Banque Populaire» å gå i mal ca 16.30 lokal tid, Thomson trolig i løpet av natten.

Du kan følge innkomsten direkte på http://www.dailymotion.com/video/x4sp5sk