MITT HAV

SURFING: Surfere bruker aldri vest, men er bundet til brettet som er et effektivt flytemiddel.
SURFING: Surfere bruker aldri vest, men er bundet til brettet som er et effektivt flytemiddel.

Vurder risikoen

I sommer ble jeg provosert av å se en politibåt gi bot til en kar i en daycruiser som kjørte forsiktig i et sund. Han hadde ikke på seg vest, men sto trygt i båten. Ingen drukner ved å oppholde seg i cockpiten. Han kunne reddet seg ut av situasjonen ved å hoppe i sjøen. Da hadde han badet, og det er lov uten vest, selv om risikoen for å drukne da virkelig blir stor.

Publisert Sist oppdatert

Vest er viktig sikkerhetsutstyr, men det er ingen garanti for ikke å drukne. Jeg er redd for at vesten gir en falsk trygghet, og gjør at mange ikke foretar en helhetlig risikovurdering. Det handler ikke bare om å flyte i vannet, men aller mest å komme seg om bord igjen, om man er så uheldig å falle uti.

Jeg var i Portugal og bølgesurfet da jeg leste om en billig vest som ble trukket fra markedet fordi den ikke snudde et barn på ryggen automatisk. Folk var sjokkert, og produsenten trakk produktet tilbake. Tester vi har gjort har vist at svært få vester klarer å snu barn. Har de på bleie eller regntøy danner det seg luftlommer som gjør at vesten ikke fungerer som den skal. Vest øker sikkerheten, men er langt fra noen garanti for full trygghet.

Jeg elsker å bølgesurfe, og det er mange år siden jeg opplevde så store og gode bølger som vi hadde på sørvestkysten av Portugal. Det er tungt å padle mot bølgene, og det blir hyppige fall. Først dundrer bølgen over kroppen og presser deg ned mot bunnen. Når du nesten når opp mot overflaten får bølgen tak i brettet, og via stroppen fra brettet til beinet blir du dratt ned under igjen. Det gjelder å komme seg kjapt opp på brettet og få padlet utover før neste bølge kommer.

Ingen bølgesurfere bruker redningsvest. De fleste er mer redde for hai enn for å drukne. Surfere har druknet, men det er uhyre sjelden det skjer. Brettet er deres flytemiddel. Det gjelder å ikke miste det. Stroppen mellom fot og brett er sikkerhetslinen. Bevegelighet er viktig for surfere, som må dykke ned når store bølger kommer. De må også kjapt opp på brettet igjen når de faller av.

I andre land er sikkerhetsbestemmelsene helt annerledes enn i Norge. De er mer opptatt av opplæring enn vestpåbud. Dødmannsknapp er påbudt mange steder og sikkerhetsliner er en del av utstyret.

Jeg mener at mange har for stor tro på at vesten vil hjelpe folk fra å drukne i alle situasjoner. Jeg skulle ønske at vi ble flinkere til å foreta helhetlige risikovurderinger, og dreie diskusjonen over på hva som virkelig gjør at mange drukner. Vi må forstå at vest ikke er den eneste løsningen. Vest er viktig, men den må ikke gjøre at vi blir overmodige og gjør ukloke valg.

Du er langt tryggere i cockpiten uten vest enn på fordekket med vest. Det handler om å holde seg om bord og – om man faller i vannet – raskt og enkelt kommer opp i båten igjen.

Powered by Labrador CMS