Nytt OL-brett kan få foiler

Neil Pryde viser frem arvtageren til RS:X for OL 2024

Publisert Sist oppdatert
FOILER: Neil Pryde som står bak dagens OL-Brett foreslår en langt mer avansert løsning for 2024. Løsningen vil også bli kostbar.

Det har alltid vært noen som har vært missfornøyd med windsurfingutstyret som blir brukt under OL. Brettseiling kom inn i 1984, den gangen med brettet Windglider, som tilhørte 70-tallet. 

Neil Pryde som produserer dagens OL-brett vet at utstyret må utvikles med tiden. Brettet kom inn i 2008, og var influert av Formula-klassen, men for å brette også skal fungere i lett vind, fikk den en kjøl. Brettet var en slags mellomting mellom Mistral OneDesign som ble brukt i OL fra 1996 til 2008 og et Formula-brett. Selv med kjøl, så er RS:X temmelig dødt og treigt når det ikke planer. Brettet er også meget tungt, tyngre enn det mye lengre Mistral OneDesign det erstattet, og nesten dobbel vekt av et Formula.

På foiler

Foilier på brett er ingen nyhet. Harken lagde en løsning alt på 70-tallet, men med America’s Cup og Moth, har flere utviklet nye løsninger som fungerer langt bedre. Med en foil kan seilarealet reduseres, og brettet går mye fortere i mindre vind. Det gjør det mulig å arrangere regattaer også på steder hvor vindstyrken er usikker.

Men regattaseiling med foiler er ikke etablert, og det vil gjenstå mye utvikling.

Kostbart

RS:X-brettet koster i dag 50 000 kroner, hvor riggen står for halvparten av prisen. Et brett med foiler vil bli enda dyrere.

Frank Maaø‎ som har publisert en tegning av hvordan Neil Pryde ser for seg OL-brettet i 2024 kan blir, antyder en pris på 7000 euro.

Spørsmålet er om utstyret som bruke i OL skal være for ekspertene, eller for bredden.

I dag er BIC-klassen en rekrutteringsklasse for OL. Om OL-brette får foiler kreves det kanskje at det også kommer en overgangsklasse fra Bic med foiler.

Hva syns du?

Brettklassen har alltid hengt bak utviklingen. Nå er det en mulighet å ligge foran. OL-klassene har aldri klart å skape bredde, uansett båtklasse. Er det da best med en klasse for eliten. Det er vel også viktig med spektakulære klasser som gjør seg på TV for at seiling skal inngå i OL.

Er det riktig å velge foiling, eller hva blir alternativet?

 

 

 

RS:X: Dagens OL-brett har to seilstørrelser. Riggen som brukes av jenter, brukes også av juniorseilere. Klassen har fått bra fotfeste i Norge takket være målrettet satsning på unge.