Vendee Globe

Foilerne tar av

Med snitthastigheter på opp mot 22 knop over 24 timer får foilerne for alvor vist seg frem.

Publisert Sist oppdatert

Foilebåtene kommer nå til sin rett  under optimale forhold, med vinden tvers og 16-19 knops styrke. De hurtigste, med Alex Thomsons «Hugo Boss» i spissen oppnår snitthastigheter vi til nå bare har kunnet drømme om for 60 fots enskrogsbåter.  Thomson som igår hadde et døgnmål på 484.1 nm er overveldet over fartspotensialet på sin VPLP-Verdier design som nå har åpnet opp en solid ledelse øst for Salvador de Bahia i Brasil.

- Det er temmelig utrolig å seile en båt som i 16-17 knops vind kan holde så høy snitthastighet, sier Thomson som peker på at dette er optimale forhold. Øker vinden vil også sjøgangen bli høyere og da daler farten, for ikke å snakke om at belastningen på foilene kan bli faretruende stor. - Jeg forventer mer vind de første timene, men så løyer det litt før vinden er tilbake i løpet av morgendagen og vil gi oss skikkelig rask seilas i tre eller fire dager mot Kapp det Gode Håp, sa Thomson igår.

- Jeg gjetter vi nå kommer til å finne ut hvor sterke disse båtene virkelig er, sa Thomson. - Dette blir den første ordentlige testen. Jeg ser for meg 120-125 graders sann vindretning i 23-26 knops styrke. Avhengig av bølgestørrelsen vil dette vise hvor raskt båtene kan seile. Båten vil være under et enormt press med full seilføring. Blåser det mer må vi reve og med større bølger går også farten ned, sier Thomson som nå har opparbeidet en betryggende ledelse i seilasen. 

Ranking (Topp fem av 29 kl 05:00 UTC)

1. Hugo Boss, Alex Thomson (GBR), 20618 nm to finish

2. Banque Populaire VIII, Armel Le Cléac'h (FRA), 95.48 nm bak

3. Edmond de Rothschild, Sébastien Josse (FRA), 100.67 nm

4. PRB, Vincent Riou (FRA), 136.23 nm

5. Safran, Morgan Lagraviere (FRA), 208,25 nm