Foiling for folket

Kiterene tar i bruk America’s Cup teknologi. Det gjør det mulig å seile i svært lett vind.

Publisert

Det var Moth-seilene som først startet med å sette foiler på seilbåter. Da Team New Zealand for kun litt over ett år siden viste de første bildene av at deres 72-fots katamaran seilte med foiler trodde de fleste at det var fotomanipulasjon.

Rormannen på Oracle Team USA, Jimmy Spithill, forteller i et intervju at han tror det kun er snakk om tid før det kommer båttyper som folier for yngre seilere, men det er ikke nødvendig å vente. Det er bare å starte å kite.

Tilbake i San Francisco

For en måned siden var det AC 72 som dominerte San Francisco Bay. Denne uke var det 20 kitere som foilet på samme sted. Kite Foilboard har blitt en egen klasse, og selv om utsyret er langt fra utviklet, så seiler man ca 20 prosent raskere med slikt utstyr rundt en bane, enn tilsvarende raceboard utstyr. Kryssvinklen blir bedre, og seilerne klarer seg med en mindre drage med foil. Det er faktisk mulig å foile med så lite vind som to meter i sekundet.

Selve foilen monteres på brettet som en finne, og en slik foil koster ca 10 000 kroner. Det er en del penger, men svært mye billigere enn Ac72, eller en Moth.