VETERAN: Helge Rotnes har stått på Sjeøn for alle siden 80-tallet, og fulgt alle trender. Nå er det foiling som gjelder.

Foiling gir windsurfing et løft

Helge Rotnes i srfsnosk8 er en trofast utstiller på Sjøen for alle. Nå er det foiling som gjelder.

Publisert Sist oppdatert
ENKEL: Denne foilen koster 8000 kroner og er en grei start for å suse en halvmeter over vannoverflaten.

– Foiling gir nytt liv i windsurfingen, det gjør det mulig å ha det gøy i mindre vind, forteller Rotnes. Han har foiler i mange ulike former og prisklasser. Foiling har utviklet seilene også, og viser frem et seil spesialutviklet for å fly. 

– Det er mulig å bruke mye penger, men det er ikke nødvendig. Foilen settes i finnekassen, og så lenge den passer, så er det bare å fly, sier Rotnes. Brett som er bygget de siste årene er «Foil-ready», og har en forsterket finnekasse. Det er mye krefter, både fra en finne og en foil, og eldre brett vil også tåle foiling, men ikke under ektreme forhold. Helge Rotnes har pushet brettsport på Sjøen for Alle siden det glade 80-tallet, og vært gjennom en enorm utstyrsutvikling.  

Aluminium eller karbon

Den billigste foilen koster 8000 kroner, og den dyreste 26 000 kroner. Den størsye forskjellen er materiale. Den billige har en mast av aluminium, og vinger av glassfiber, mens den dyre er helt og holden av karbon. Karbon tilater tynnere profiler som gir redusert motstand, med for de fleste, så holder aluminiumsversjonen lenge. 

Mindre seil

– En foil løfter brettet i mindre vind enn når en vanlig seilbrett starter å plane. Det er mulig å foile i 5-6 m/s, og det er derfor egnet i Indre Oslofjord, mener Rotnes. Det brukes også et mindre seil. Det er ikke nødvendig med spesialseil for foling, men det finnes. Dette seilet er lettere og har færre spiler. Det har cambere, som gir stabil bus også uten vind. Seilet har mer bus slik at det gir høyere akselerasjon, og gjør det lette å komme i plan. 

– Du blir ikke overpowered med kite, seilet tvister ikke ut i toppen, slik normale seil gjør, forteller Rotnes. 

Justering av trapesliner

– Kryss er enklere enn slør. På kryss er det bar med korte trapesliner, mens de skal være langre på vei nedover. Noen bruker to sett med trapesliner, men det beste er justerbare, mener Rotnes. Han forteller at hemligheten med å berherske foiling er å ha forsiktige trykkbevegelser. Brettet må balansere i lengderettningen med kontrollert trykk på beina. 

 

SEIL: North Sails har blitt Duotone, som har utviklet seil for foiling. Dette er på 6,4 kvm og egnet for Oslofjorden. Kraften er som et 8 kvm seil.
BRETT: Det er greit med et litt større brett for foiling. Et full pakke med brett rigg og foil koster 40 000 kroner.