Forbundet Kystens landsstevne

GODT BESØKT: 25 000 mennesker besøkte Forbundet KYSTENs landsstevne i 2014.

200 gamle båter samles i Haugesund

Nærmere 200 tradisjonelle båter er ventet til Haugesund når Forbundet KYSTEN avholder landsstevne.

Publisert Sist oppdatert
VIKTIG: - Forbundet KYSTENS landsstevnet er viktig for alle som er opptatt av tradisjonsbåter, sier Tuva Løkse.

– Ja, Smedasundet kommer til å yre av liv langs bryggene og på vannet fra 19. til 22. juli i sommer. Det blir kapproing og kappseiling, konserter og salgsboder, tradisjonshåndverk, foredrag , barneaktiviteter og prisutdelinger, forteller informasjonsrådgiver Tuva Løkse fra Forbundet KYSTEN.

Mange kommer langveisfra

Hvert år arrangerer forbundet denne store kystkulturmønstringen som samler mellom 150 og 200 båter.

– De kommer fra hele kysten og mange bruker det meste av sommeren til å seile til og fra, sier Løkse.

I år er Haugesund vertsskap i regi av Kystlaget Kormt. De har igjen et samarbeid med kystlagene Leirong, Romsa, Utsira og Sveio.

– Med seg har de også erfarne festivalfolk fra Havnedagene i Haugesund, som tar en pause fra sin årlige festival i år, og går inn i Forbundet KYSTENs landsstevne som medarrangører. Haugesundsfolk er vant til et stort inntog av veteranbåter hver sommer, men i år kan de vente seg rundt dobbelt så mange som vanlig.

Les også: 7,8 millioner til tradisjonsbåtbygging

Viktig møteplass

– Landsstevnet vårt er en viktig møteplass for de som frivillig legger ned hundrevis av dugnadstimer gjennom året for å holde de flotte gamle båtene flytende og i god stand. Denne helgen viser vi frem resultatene i all sin prakt, sier Tuva Løkse.

Forbundet Kysten er en frivillig kulturvernorganisasjon med 10 500 medlemmer fordelt på 125 lokale kystlag i hele landet. Under mottoet «vern gjennom bruk» jobber de med å ta vare på gamle båter og bygninger, kultur og håndverkstradisjoner knyttet til livet på kysten. I 2017 ble de akkreditert som rådgivende organisasjon for UNESCO på feltene kystkultur, fartøyvern og maritimt kulturminnevern

 

Les også: Klinkbåtbygging kan bli kulturarv