Ung seiler på store eventyr

DRØMMEN: Arthur Visedo Eriksen oppfyller drømmen i vinter: Fire måneder med regattaseiling i Karibia.
DRØMMEN: Arthur Visedo Eriksen oppfyller drømmen i vinter: Fire måneder med regattaseiling i Karibia.
ANTIGUA: Antigua Race Week 2016 ? Arthur Visedo Eriksen er en av mannskapene på rekka.
ANTIGUA: Antigua Race Week 2016 ? Arthur Visedo Eriksen er en av mannskapene på rekka.
«TAZ»: Carbon Beast kalles båten - og er planingsvillig.
«TAZ»: Carbon Beast kalles båten - og er planingsvillig.

Fra norsk vinter til karibiske regattaer

I dag sitter Arthur Visedo Eriksen (20) på flyet til Karibia. Foran ham venter fire måneder med eventyrlig regattaseiling. Han forteller også om hvordan du kan klare det samme.

Publisert Sist oppdatert

Det ene har tatt det andre etter at Arthur Visedo Eriksen fra Drøbak i 2015 hyret på som delivery-mannskap om bord i en norsk Malö som skulle seiles fra Portugal til Kanariøyene. Båten skulle dit for å starte i ARC-seilasen.

Nå, halvannet år etter, sitter han på flyet for å seile denne eksotiske rekken av regattaer i Karibia:

«TAZ»: Om bord i denne 37-foteren skal Arthur V. Eriksen seile i fire måneder denne vinteren.
«TAZ»: Om bord i denne 37-foteren skal Arthur V. Eriksen seile i fire måneder denne vinteren.
  • 30.1.–4.2.2017: Grenada Sailing Week
  • 20.2.–24.2.2017: Caribbean 600
  • 3.3.–5.3.2017: St. Maarten Heineken Regatta
  • 24.3.–26.32017: St. Thomas International Regatta
  • 27.3.–2.4.2017: BVI Springregatta
  • 10.4.–15.4.2017: Les Voiles de Saint Barth
  • 30.4–5.5.2017: Antigua Sailing Week

Arthur skal seile mannskap om bord i den lokale båten «Taz» fra Antigua der skipperen heter Bernie Evan-Wong. Det er en planende 37-foter bygd i karbonfiber med baugspryd og gennaker tegnet av Reichel-Pugh, samme designkontor som står bak blant annet Melges 24. «Carbon Beast» er tilnavnet til båten. Det sier litt.

– Jeg en av få som skal seile om bord i alle regattaene, sier Arthur Visedo Eriksen.

Hvordan det har seg at han kan gjøre det, startet som sagt høsten 2015.

– På hele reisen har det handlet om å være til stede der og da – når ting skjer, sier han.

– Og det handler om å bygge nettverk.

Pappa pushet

Arthur er sønn av Drøbaksund-seileren Finn Eriksen, som er mest kjent for mange gode plasseringer i 11-meter-klassen. Og som alle startet Arthur i Optimist og seilte norgescup-regattaer, men noe stort ble det ikke der. Så prøvde han seg litt i Euroajolle, men mest av alt ble det mannskapsjobber i diverse kjølbåter.

– Bare i et NM har jeg seilt med pappa i 11-meter. Da manglet han mannskap, smiler Arthur.

Det var imidlertid pappa Finn som ordnet ham mannskapsplass om bord i Malöen som skulle seiles til Kanariøyene, og når han først skulle seile dit, øynet Arthur, som da var 19 år, muligheten til å komme seg videre – over Atlanterhavet.

– Jeg begynte å se på forskjellige mannskapsbørser for å se om noen trengte mannskap i ARC-seilasen, og jeg fikk napp om bord i en norsk båt som søkte etter mannskap på Facebook-siden «Mannskapsbørs», forteller han.

[Artikkelen fortsetter etter bildet]

Over Atlanteren som mannskap

Så da han kom til Kanariøyene, hadde han allerede plass om bord – i en norsk katamaran.

– Jeg tror nok jeg ville klart å få plass om bord i en båt også selv om jeg ikke hadde noen avtale på forhånd, for såpass stort viste behovet seg å være. Men det var mange på brygga der som forsøkte å få plass. Det gjelder å være på rett plass til rett tid.

Han forteller at dersom du er god til å lage mat og kan ha rollen som kokk om bord, da er du aller mest attraktiv som mannskap og har lettest for å få plass. Ellers teller det å ha erfaring og være en ordentlig person.

– De ser etter seilere som kan sitte på en nattevakt og ha ansvaret for båten, sier han.

– Du kommer veldig tett på folk under en regatta som ARC, og kommer du i klinsj med noen om bord, kan turen bli et helvete. Du må derfor være en romslig person, og du må nok også finne deg i å være romsligere enn den som tar deg om bord. Selv var jeg veldig heldig med skipperen min.

Charterbåt-skipper

Da han ankom Karibia fikk han en e-post med tilbud om å være skipper på en Lagoon 400 katamaran. Det var delivery-skipperen han hadde på Malöen som hadde anbefalt ham. Det var et ikke helt vanlig tilbud til en førstereis 19-åring, men etter diskusjon med venner og kjente aksepterte han jobben.

Den gikk ut på å seile rundt med gjester i British Virgin Island. Det hører også med til historien at Arthur tok kystskippereksamen da han var 18 år.

– Familien har en båt på 50 fot, og da syntes pappa det var lurt.

Så stor var ikke Lagoon-katamaranen.

– Det var en privat båt og jeg måtte ordne alt selv. Blant annet måtte jeg ha båten på land en gang, og det å ta en 40 fots katamaran på land kan gjøres kun to steder i BVI. Jeg hadde bare noen få dager på meg, men det gikk.

Han anbefaler imidlertid andre som måtte ønske å ta jobb som charterbåt-skipper å forsøke å få jobb hos de etablerte selskapene som Moorings, Sunsail og så videre. I alle fall som den første jobben du tar der borte. De større selskapene har et teknisk apparat rundt båtene, hvilket betyr at du i større grad kan konsentrere deg om skipperrollen – og ikke behøver å gjøre alt selv.

[Artikkelen fortsetter under videoen]

Om bord i «Taz»

Da Lagoonen skulle seiles til opplag på Trinidad, seilte han forbi Antigua der Antigua Race Week pågikk. Der stoppet han og fikk være med som mannskap i en Jeanneau Sun Odyssey 54 DS., men etter tredje dags seiling gikk båten i stykker slik at de ikke kunne seile mer. Imens hadde han blitt kjent med et av mannskapene om bord i«Taz», og på regattaens hviledag la han inn et spørsmål om de trengte mannskap.

– Still på brygga i morgen tidlig så får vi se. Det er mulig et av mannskapene ikke kan stille i morgen, var beskjeden han fikk.

Og sant nok; vedkommende møtte ikke opp. Dermed ble det regattaseiling og nye kontakter knyttet, og det var nettopp disse kontaktene som nå har brakt ham til Karibia på nytt.

– Jeg skal i militæret til høsten og hadde vinteren «fri», så jeg sendte en e-post og spurte om de trengte mannskap. Og da fikk jeg tilbud om å være med i alle regattaene de skulle seile. Jeg får kost og losji når jeg seiler regatta eller er på tilbringerseilaser, ellers må jeg klare meg selv. Men de har antagelig skaffet meg et fast sted hvor jeg kan bo, forteller han.

Hva slags rolle han vil få om bord, vet han ikke.

– Jeg har ikke noen spesialitet – i alle de båtene jeg har seilt regatta om bord i, har jeg tatt den rollen jeg er blitt tildelt. Men ettersom jeg skal seile alle regattaene, regner jeg med at jeg denne gangen får en fast posisjon, sier han.

[Artikkelen fortsetter under videoen]

I selskap med de store

Arthur forteller at han nok ikke kommer til å ta seg charterbåt-jobb igjen, men han seiler gjerne mer regatta – mye mer regatta.

– Det er utrolig kult og morsomt å seile disse regattaene – i dette farvannet og dette miljøet. Over deg surrer det helikoptre som filmer, og rundt deg seiler verdens mest berømte maxiratere. Kan hende kommer du deg kanskje også om bord og får sett deg rundt i noen av dem. Jeg håper å få tatt en kikk på 100-foteren «Comanche» innen jeg reiser hjem igjen. Bare det å få sett på vinsjene vil jo være helt rått!

Og om kveldene er det party.

Han kan også fortelle at det blir med en norsk båt i St. Maarten Heineken Regatta. En Xp 50 som blant annet faren Finn, Christian von Trepka, Thomas Oksmo og Per Erik Johansen vil være om bord i.

Og når Christian von Trepka er nevnt, kan Arthur røpe at han håper og tror at han vil kunne være med i en regatta i båten hans, «Al Capone», i en av Middelhav-regattaene i sommer. 42-foteren «Al Capone» ble fraktet til Middelhavet i høst, og er nettopp blitt sjøsatt der.

[Artikkelen fortsetter under videoen]

Være der det skjer – når det skjer

Arthur Visedo Eriksen oppsummerer at alle mulighetene han har fått, i det store og hele dreier seg om å være nysgjerrig og en smule eventyrlysten, snakke med folk, bygge nettverk og være der det skjer – når det skjer.

– Det går også i Norge, sier han.

– Da det var NM i Express i Stavanger hadde jeg ingen å seile med, men jeg tok turen dit, skrev meg på oppslagstavlen at jeg hadde lyst til å være mannskap – og det tok ikke lang tid før jeg kom om bord i en båt og seilte hele NM.

«TAZ»: Om bord i denne 37-foteren skal Arthur V. Eriksen seile i fire måneder denne vinteren.