Den utvalgte: Espen Aker, Aker Seil

Fra seilerproff til proff seilmaker

Fra seilerproff til proff seilmaker

Da Espen Aker fikk sjansen til å seile Whitbread med BERGE VIKING i 1981/82, la det grunnlaget for både en eventyrlig profesjonell seilerkarriere og det som senere skulle bli Aker Seil AS i Tønsberg.

Publisert Sist oppdatert

WHITBREAD. – Jeg hadde allerede bakgrunn fra seilloftet på Lyngør da jeg ble plukket ut som mannskap og seilmaker på BERGE VIKING. Det var første gang en norsk båt skulle seile berømte Whitbread Round The World Race. Det smakte det eventyr av. For min del var det også introduksjonen til internasjonal havkappseiling i selskap med mange av verdens beste seilere den gang. Jeg var profesjonell seiler og seilmaker på en rekke båter i utlandet i 10 år. Blant Norges første profesjonelle seilere, trolig den aller første. Det var den internasjonale erfaringen som la grunnlaget for å starte eget seilloft i Tønsberg i 1989, sier seilmakermester Espen Aker til SEILmagasinet.

ØKT OMSETNING. – Hvordan står det til i seilmakerbransjen akkurat nå?

– Desember er den roligste måneden i året. Det går mest i Kong Haakon konfekt og pepperkaker brakt til oss av hyggelige kunder. Så setter vi oss ned og prater om hvor gode vi er til å seile, hvor fin båt vi har og slike ting. Samtidig kan vi glede oss over økt omsetning i 2009.

– Hva er den største utfordringen for bransjen?

– Å ta vare på en god blanding av dyktige håndverkere, seilere og selgere. På den måten kan vi beholde kunnskapen i bransjen, samtidig som kundene våre får god valuta gjennom å bruke norske seilmakere.

BARE GODE KUNDER. – Hva er en god kunde for deg?

– Vi har bare gode kunder her i Tønsberg. Vi snakker ofte om hvor heldige vi er som jobber med kunder som er positive og interesserte. Sånt blir det god stemning og fint miljø av. Hvis vi glemmer å sende regning, ringer kundene og klager. Slå den!

VINNERINSTINKT. – Hva er ditt eget forhold til seiling og din egen historie?

– BERGE VIKING er nevnt. Vi ble nummer åtte i Whitbread av 29 startende båter, der 20 fullførte. Men jeg begynte å seile Killing, Andunge og Drake som tenåring. I min profesjonelle karriere seilte jeg med noen av de største profilene på den tiden: Dennis Conner, Tom Blackcaller, Ted Turner, John Colius, John Bertram, Chris Dickson og Grant Dalton. Jeg lærte mye av dem. De hadde et vinnerinstinkt uten sidestykke, som løftet hele mannskapet. De SKULLE vinne – og gjorde det, ofte. Nå seiler jeg klassikeren Princess, den største klassebåten i Vestfold for tiden. Innmari moro. Er norgesmester der.

– Hva tror du om seiling som fremtidssyssel?

– Det ligger i tiden. Vi må få flere til å bytte motorbåten med seilbåt.

DESIGN. – Hva er det største fremskrittet i bransjen?

– For meg er det designerverktøyet vi nå bruker til å forme seil. Moderne designprogrammer gjør stadig seilene mer effektive. Vi leverer design og halvfabrikata til andre seilmakere i både Norge og Sverige. Min bekymring er at produksjonsmiljøet i Norge er blitt mindre etter at import fra Asia dominerer.

– Hvem er Norges største seiler gjennom tidene?

– For meg er det Peder Lunde jr. og Stig Hatlo i tospann. Med BERGE VIKING brakte de Norge inn i internasjonal havkappseiling.

– Har du noe seilerforbilde?

– Hvis jeg må velge blant profilene jeg har seilt internasjonalt med, sier jeg Ted Turner.

– Hvilken er din maritime favorittbok?

– SEILmagasinet på nett.

TENKE MILJØ. – Hvis du var statsminister for en dag og kunne gjøre en ting for båtbransjen, hva ville du ha gjort da?

– Oppfordre bransjen til å lage en returordning. Hvor blir det av alle de gamle seilene, båtene og riggene? Er det mulig å gjenvinne disse materialene? Det ville jeg satt noen eksperter på.

SOMMERDRØMMEN. – Hva er din drømmebåt – og hvorfor er den det?

– Min gamle Princess, en 45 år gammel klassisk trebåt som vi seiler klubbregatta med hver torsdag på Fjærholmen. Fjærholmen er for meg verdens fineste regattabane. Dessuten seiler jeg tur med gutta mine på åtte og 15 hver sommer med den, en uke med bomtelt, sovepose og primus. Det er selve sommerdrømmen.