Båten min:

Rask og lett på labben

Det var i all enkelhet kravspesifikasjonen til Fred. Olsen da den gamle regattaseileren skulle ha en ny båt for seiling med barnebarn fra sommerbasen i Hvitsten.

Publisert Sist oppdatert

Fred. Olsen har nå passert de åtti, men har like mye seilerglede i seg som da han herjet på regattabanene med IOD og 5.5-meter for en liten menneskealder siden. Kappseilas er riktignok et avsluttet kapittel, men den gode følelsen som følger med å sitte til rors når båten er i perfekt balanse, er intakt. Det har han til felles med Paul Elvstrøm, som da vi besøkte ham i Hellerup for noen år siden, stolt viste oss sin nye Finnjolle med spesialbygget risete for den da 75 år gamle seileren. At han derfor ikke kunne kappseile med båten, bekymret ham lite. – Den største tilfredsstillelsen ved å seile er når du opplever at seilene står perfekt, og at båt og rormann fungerer i total harmoni, sa den gamle mester den gang. Slik var det også for Fred. Olsen, som da han skulle velge ny båt, ville ha en båt det skulle være moro å seile.

Seilas har ikke vært helt uten påvirkningskraft da skipsrederen besluttet å bytte ut sin franske aluminiumsbåt med noe mer lettseilt. J/122 er tegnet av Alan Johnstone i familien bak det velrenommerte J/Boats i USA. Båten, som ble lansert i 2006, bygges av J/Europe i Les Sables d’Olonne for det europeiske markedet, og selv om det derfra nå leveres én båt i uken, var det ikke en båt å oppdrive til sommersesongen 2010. Fred. Olsen lyktes imidlertid å legge hånden på en tre år gammel demonstrasjonsbåt, som han hentet i Göteborg på forsommeren. Hjemturen bekreftet at valget hadde vært riktig. Seileegenskapene var som forventet, selv om visse tilpasningsproblemer med gamle seil krevde improviseringer.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

49,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

495,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

795,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER