Fremtiden i min hånd

Forlaget har fått sin første iPhone. Ikke akkurat båtutstyr, men vi tror den viser hva vi vil få av elektronikk i båten om ti år. Alle som er lei av manualer kan glede seg.

Publisert

Det har vært skrevet mye om iPhone på diverse nettsider, og det er ikke uten grunn. Telefonen har enda ikke kommet til Norge. Men forlagets dataekspert Jon Løvstad har fått en telefon fa USA. Våre forventninger var store, og de er helt klart innfridd. Produsenter av mariti elektronikk har mye å lære av Apple.

Fremtiden

Apple har klart å sette brukeren i fokus når de utviklet brukergrensesnittet på sin nye telefon. Knapper og brukegrensesnitt er lett forståelig, og designen nydelig. Telefonen har ingen knapper, alt styres med fingertuppene. Dette er en trend vi også ser på maritim elektronikk. Brukergrensesnittet blir påvirket av navigasjonssystemene på bil, og her går utviklingen i et langt høyere tempo en på båt elektronikk.

   

Slave av mennesket

Guy Lönngren er en annerkjent designer som har utviklet en rekke banebrytende seilbåter. Når Seilas snakket med design professor Guy Lönngren under Sjøen for alle trakk han frem iPhone som et godt eksepel på fremtidens design. Han mener at mennesker har vært en slave av teknologien, men mener at det er i ferd med å snu. Fremtidens design vil maskinen være en slave av menneske. Apples iPhone vil bli din slave.

Nyttige funksjoner for båt

Apples iPhone har det meste du forventer av en telefon, men har også langt mer. Med et tastetrykk får du opp fersk værmelding. Er du i et område med lokalt trådløst nettverk vil du få dette opp. Da kan du surfe på internett med nesten den samme funksjonalitet som på en PC.

Genial kartbehandling

I telefonen er det bygget inn en kartfunksjon. Har du en adresse, så kan telefonen vise hvor stedet er på kartet. Du skroller enkelt i kartet med fingeren. Skal du zoome inn så bruker du to fingre på område du vil se nærmere på og drar opp kartet. Dette fungerer bedre enn noen kartprogrammer jeg har sett.

Flere funksjoner

Telefonen har en bedre MP3 spiller enn iPod. Du kan også se video slik som på de siste iPodene. Telefonen har et kamera på 2 mega pixler. Den mangler MMS, men har en bedre e-post klient enn noen annen telefon. Med e-post funksjonen kan du sende bilder også til andre mobiltelefoner. telefonen har et minne på 8 Gb

Hacket

For å få den til å virke med norske mobiltelefonoperatører måtte Løvstad modifisere programvaren i telefonen slik at den aksepterte våre SIM-kort. Han har også fikset telefonen slik at den har norske tegn. Når iPhone kommer til Norge en gang i 2008 vil ikke dette være noe problem. Telefonen koster i dag 400 dollar i USA og 400 euro i England og Tyskland. Apple har nå gjort det vanskeligere å modifisere programvaren, så vi anbefaler deg å vente med å kjøpe iPhone til den kommer til Norge. I mellomtiden kan du klede deg over Apples nye iPod som nærmest er en iPhone uten telefon.