NMEA 2000

NMEA-ekspert: Ole Jo Sørbye kan mer om marine datanettverk enn de fleste. NMEA 2000 er en videreutvikling av nettverket NMEA 0183 - og dette byr på atskillig flere muligheter. Og det er hva Ole Jo Søbye forklarer og demonstrerer. 
NMEA 2000: Slik kan et N2K-nettverk teoretisk se ut. Den gule koblingen i midten er strømtilførselen, og i endene sitter det motstandsstykker. Det kan kobles inntil 50 enheter på «hovedgaten» - som gjerne kalles «backbone».
Koblinger: Slik ser koblingene ut i praksis. Ole Jo Søbye understreker viktigheten av at disse er av god kvalitet.
Kobling: Slik ser en N2K-kobling uti «ensom majestet».
I praksis: - Jeg har testet NMEA 2000 i lang tid om bord i min egen båt, og ser hvor fint dette fungerer der, sier Ole Jo Søbye.
Analyse: Ved hjelp av en PC og programvare - i dette tilfellet Actisense - kan man gå inn og analysere nettverket og sjekke instrumentene. Dataene på skjermen viser samme kurs med verdier som pilen på den analoge indikatoren.
Salig blanding: Vindgiveren fra Simrad sender data inn til Brookes & Gatehouse-enheten som sender verdiene ut til en analog viser og til Furunos RD-33 N2K-skjerm.

Fri dataflyt i én hovedgate

NMEA 2000 gjør at flere kan «snakke» og «lytte» i datanettverket om bord. Det er den nye standarden for sammenkobling av instrumenter om bord.

Publisert Sist oppdatert

I en årrekke har du hørt den kryptiske betegnelsen NMEA 0183 når det har vært snakk om å koble instrumenter om bord sammen. I de senere årene er det dukket opp en ny betegnelse; NMEA 2000. 

– I et NMEA 0183-nettverk er det bare et instrument som kan «snakke», men mange som kan lytte; det vil si vise eller ta imot hva den som «snakker» har å si. Skal flere snakke, må man ha en såkalt multiplexer i tillegg. I et NMEA 2000-nettverk kan det være mange som «snakker» på en gang – og mange som lytter på den samme kabelen.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER