Båtførerprøven

Frisk opp kunnskapene i vinter
Frisk opp kunnskapene i vinter

Frisk opp kunnskapene i vinter

Mange veier fører til båtførerprøven.

Publisert Sist oppdatert

Båtførerprøven har et gitt pensum, men det fins mange måter å tilegne seg dette pensumet på. Rundt om i landet arrangeres det en rekke kurs og båtskoler, og vil du lese deg til kunnskap, er det utgitt en rekke bøker. Og det kommer stadig nye.

NYTT PENSUM. I 2015 reviderte Sjøfartsdirektoratet pensumet til båtførerprøven slik at innholdet skulle ha mest mulig relevans til det praktiske båtlivet som utøves på fjorden – og med det utstyret som mer og mer blir gjengs om bord i mange båter. I den reviderte planen trakk direktoratet frem deler av pensumet som de merket som spesielt viktig – og dette har fått konsekvenser for hvordan svarprosenten fordeles på emnene når prøven avlegges.

Pensumendringene har bidratt til at flere av bøkene om båtførerprøven er blitt revidert. Gamle bøker vil neppe være utdaterte og unyttige, men de nye og reviderte vil utvilsomt være mer «to the point» i forhold til hva du må kunne.

FLERE BØKER. «Båtførerprøven i teori og praksis» av Jorun og Tom Engelsborg og «Båtføreren» av Audun T. Sætre er allerede kommet i revidert utgave. Nå er også Jon Winges «Båtførerprøven – for båtfolk» kommet i en revidert utgave.

HELHETLIG. I tillegg til å tilnærme seg det reviderte pensumet, inneholder boken til Jon Winge også Sjøveisreglene i sin helhet, og den har også et kapittel om kravene til denn praktiske ICC-prøven – et papir du gjerne må ha dersom du vi chartre båt i utlandet. International Certificate of Competence er et sertifikat som skal fortelle at du kan håndtere en båt i praksis – og ikke bare i teorien.

Winges bok skal være den eneste av kursbøkene som inneholder dette, ifølge utgiverforlaget.

SKREVET AV EN BÅTMANN. Haagen Sund i Pegasus Forlag, som utgir Jon Winges nye bok, fremhever at de har gitt boken bedre papir og stive permer – for at den skal få et langt liv, og han siterer pedagogen og båtførerprøvelæreren Yngve Røskestads uttalelse om boken.

Røskestad sier at man merker at boken er skrevet av en som i mange år har jobbet med båt og sjømannskap, og som medarbeider i SEILmagasinet siden 1970-tallet, har Jon Winge i sannhet gjort det.