Vendee Globe

Frustrert Le Cléac'h ser trusselen fra Thomson

Et komplisert værsystem gjør innspurten i årets Vendee Globe seilas til en thriller.

Publisert Sist oppdatert

På det 66. døgnet i seilasen ser en frustrert Armel Le Cléac'h fremover og frykter at ledelsen til Alex Thomson kan komme til å ryke. Et uforutsigbart værsystem frem til mål gjør det vanskelig å planlegge en rute som dekker hovedkonkurrenten. Når båtene nå befinner seg ca. 350 nautiske mil sydvest av Kapp Verde-øyene, virker det som om de fremdeles er inne i Doldrums.

Thomson best i stillebeltet

For Le Cléac'h var passasjen gjennom Doldrum frustrerende med mange mil tapt til den jagende briten. Nå skulle Le Cléac'h, etter det som er vanlig værtype i dette området, kunne innrette seg på en behagelig seilas i nordøstlig passat der han kunne konsolidere ledelsen til Thomsons «Hugo Boss». Isteden spiller vindgudene puss med seilerne og kullkaster all teori om seiling i Nord-Atlanteren på denne årstiden.

Uforutsignbart vær i vente

– Situasjonen er alt annet en klar. De siste to-tre døgnene har det vært vanskelig å karre seg nordover. Vi har hatt tordenbyger helt siden ekvator og Doldrums, og mørke skyer og kraftige regnskyll har fulgt oss nordover. Nå har tordenværet gitt seg, men det er fremdeles skyet og vi må forvente bygevær fremover. Bildet virker svært komplisert og skiller seg klart fra et vanlig mønster. Jeg er på grensen til ikke å skjønne noen ting, sier Armel Le Cléac'h.

Matchseiling i storformat

Nå må Le Cléac'h og Thomson forsøke å finne ut av været.

Det vil bli mye seiltrimming fremover og med avstanden mellom båtene, som nå er krympet til ca. 100 n m, blir det en slags matchseiling den siste drøye uken som gjenstår.

Det skal bli spennende.