Asymmetrisk for turseileren

Er du turseiler er det viktig at seilmakeren designer spinnakeren din riktig.
BAUGSPRYD: Å ettermontere et baugspryd er en fordel om du ønsker maksimalt ut av gennakeren din.
STRØMPE: En spinnakerstrømpe er et godt verktøy for å sette og berge en spinnaker. De aller fleste seilmakere tilbyr slike strømper.
DESIGN: Mye avhenger av at seilmakeren har gjort jobben sin riktig når det kommer til gennakere. Spesielt er det viktig med tvist i seilet.
SEILMAKER: Seilmaker Thomas Nilsson mener du ikke nødvendigvis trenger et seil du kan gå veldig lavt med.
TOP DOWN FURLER: Rullesystemer som ruller fra toppen er mye mer effektiv for gennakere. Her representert ved Karver og Sélden.
TOP DOWN FURLER: Rullesystemer som ruller fra toppen er mye mer effektiv for gennakere. Her representert ved Karver og Sélden.

Velg riktig nedoverseil

Er du turseiler er det viktig at seilmakeren designer spinnakeren din riktig.

Publisert Sist oppdatert

Hvilken asymmetrisk spinnaker vil være riktig for din bruk? Målet må væ-re at den må kunne brukes i et vidt vindspekter – både når det gjelder vinkel og vindstyrke – og den må ikke minst være enkel å håndtere. Det har skjedd veldig mye med spinnakerdesign de siste 10–15 årene. Og de som ikke har byttet nedoverseilet sitt på lenge, vil virkelig få seg en overraskelse over hvor letthåndterlig og velseilte disse seilene er blitt. Mang en seiler, og mangt et mannskap, gruer seg til nedoverturene med spinnaker. Det kan være skremmende for noen og en hver om man føler at det er seilet, og ikke mannskapet om bord, som har kontrollen. Men slik trenger det, til en viss grad, ikke å være. Dagens gennakerdesign, kombinert med gode løsninger om bord for enkel håntering, kan gjøre unnavindseilasen til lek og moro.

Alle seilmakere som følger med i utviklingen, leverer gode unnavindseil for turseilere. North Sails, som er en av disse, fremhever at slike seil trenger spesielle egenskaper for at seilet skal fungere godt og være enkle og sikre å seile i et bredt vindvinkel-spekter. De færreste som driver med turseiling, har verken lyst, råd eller plass til å ha mer enn én asymmetrisk spinnaker om bord. Dette krever en del av design og konstruksjon. For du ønsker å kunne gå både så lavt som mulig og skjære høyt opp mot vinden uten at det blir ubehagelig å være om bord.– Det er spesielt viktig for de som seiler mye med autopilot, er budskapet på North Sails’ nettsider. Og det gjør nettopp et short-handed feriemannskap på tur.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER