Skal fly på havet. Snart vil rekordene falle

Multi70 «Edmond de Rothschild» seiler 43 knop i 20 knops vind, men det er bare en start.

Publisert Sist oppdatert

Det er Ultimate-klassen hvor det nå skjer. Francois Gabart lanserte sin båt i høst, og skal seile The Transat fra England til New York i mai. Francois Gabart har bygget sin båt for å sette rekorder, men han blir ikke alene. Til sommeren kommer «Edmond de Rothschild» på vannet. Den 33-fots lange trimaranen skal fly på havet. Teknologien testes nå ut i mindre målestokk, på en ombygd MOD70.

Lang utvikling

Gitana Team kjøpte den 70 fots lange trimaranen i 2013 som en plattform for å utvikle en ny generasjon Ultimate-trimaran. Nå er båten utstyrt med nye foiler som gjør at båten løfter seg helt over vannet, noe som gir langt mindre motstand gjennom vannet.

Slike foiler er ikke noe nytt. America’s Cup båtene viste hva som var mulig i 2013, men «Edmond de Rothschild» skal seile på havet. Det er noe annet.

«Edmond de Rothschild» ble utstyrt med ror med vinger som kan løftes alt i 2014, og deltok i Route du Rhum med slike same år. Båten kom seg hel over Atlanterhavet.

I 2015 ble båten testet ut med ulike foiler. C-form på styrbord, og L-form på babord, for å se forskjeller. Nå har båten fått foiler basert på flere års utvikling, og som skal overføres på den 30 fot lengre Ultimate-trimaranen som nå ferdigbygges. 

Jorda rundt

Det er nå i ferd med å danne seg en flåte med trimaraner på 33 meter. Francois Gabarts «Macif» har også vinger på roret, og foiler som gir løft, men det er ikke publisert bilder av båten flyr.

Nå er det snakk om å lage et jorden rundt race med slike båter. Et non-stop solorace ala Vende Globe.