Få mest mulig ut av tauene dine

Kan du spleise? Statistisk sett er det en veldig god sjanse for at svaret ditt er nei. Men med dagens fibertyper er den gamle kunstformen mer aktuell enn noen gang.

Publisert Sist oppdatert

Spleising har alltid vært en del av det vi kaller sjømannskap - og samtidig noe som de færreste sjømenn faktisk mestrer. Dette gjelder selv for mennesker som har seilt hele livet - som for eksempel forfatteren av denne artikkelen. Som mange andre kunne jeg nok spleiset en sløyfe i et stykke treslått fortøyningsntau hvis jeg ble tvunget til det. Men så stopper det.

Og det er synd, fordi det på mange måter er der det virkelig begynner. Den største nytteverdien ligger i å kunne spleise linjer med kjerne og strømpe - det vil si de fleste linene på en seilbåt som ikke bare brukes til fortøyning eller ankerlinje.

Strekkfaste løsninger

Og faktisk har den teknologiske utviklingen på feltet gjort den gamle kunsten enda mer relevant enn før. Mye har skjedd de siste årene når det gjelder tau. Det er fortsatt et marked for tradisjonelle polyesterlinene med kjerne og strømpe, og det er fortsatt en OK, og ikke minst billig løsning. Tau av polyester er imidlertid mest egnet for turbåter. Du får ikke mye utbytte av stive og strekkfaste seil med slike tau. Til og med rigg og båten selv gir etter i stedet og tauverket strekker seg. Men hvis seilene dine, riggen din og båten din har den stivheten du kan forvente i dag, har kvaliteten på tauene dine faktisk innvirkning på hvordan båten seiler.

Bedre seilegenskaper

Moderne tau i fibre som dyneema har overlegne egenskaper. Kort sagt, de er mye sterkere og strekker seg langt mindre enn tradisjonelle fibre for seilbåter. Det betyr noe - du får ganske enkelt bedre seilferdigheter når fall, skjøter og andre typer trimlinjer blir igjen der du legger dem, selv under tung belastning. Seil og rigg beholder trim og profil, akkurat når det er mest nødvendig. Det gir mindre krengning og mer fart. Dyneema er en merkevare for kjemien

HMPE (High Modulus Polyethylene). Spectra er en annen merkevare for samme kjemi. Etter at denne teknologien kom på markedet, er det blitt vanlig å erstatte fall av wire med tau.

Det er gode grunner til å investere de ekstra kronene disse kostbare tauene koster. Men om du sammenligner bruddstyrken på tau av dyneema med polyester, så er ikke prisforskjellen så ille. Du kan i de fleste tilfeller gå ned i dimensjon, om det fungerer med båtens avlaster og vinsj.

AKTERSTAG: Dyneema uten strømpe blir mye brukt som akterstag.

Sårbarheter i dyneema

Kostbare liner har også noen ulemper. Fibrene i kjernen brytes hvis linjen bøyes for hardt under belastning. De mister mye av bruddstyrken hvis det er en knute i bruk. Men dyneema, som er den desidert mest brukte høyytelseslinjen i dag, er mer sårbare enn andre typer tau. Tester har vist at de kan bryte med omtrent 30 prosent av strekkens bruddstyrke hvis en knute er involvert. Litt av det samme gjelder når dyneema er festet til en sjakkel eller en riggbolt med en liten dimensjon. Fibrene brytes når de bøyes hardt ved høye belastninger, og linjen risikerer å røyke lenge før den oppgitte bruddstyrken er nådd.

I tillegg er dyneema og annen moderne fiberliner tilgjengelig både med og uten strømpe. Versjonen uten strømpe er veldig glatt. Det holder ikke så godt på knuter som tradisjonelle tau gjør.

Dyneema har lavt smeltepunkt, og er derfor ikke egnet i en strømpe som brukes på en vinsj.

Spleising og ekstra radius

I praksis er det vanligvis så mye ekstra styrke i linen at det går bra uansett. Men hvis du vil få full bruk av egenskapene dyneema-linjen du nå har valgt til formålet, er det viktig å sørge for at den festes med en spleis, og helst også med en kause eller ring med lav friksjon, noe som øker radiusen til linen.

To til tre ganger diameteren på linjen pleier å være en god tommelfingerregel.

Ikke så lett som det ser ut

Det er gode YoutTube -videoer som viser de forskjellige spleiser som kan brukes. Men hvis du har prøvd å lage en spleise foran skjermen, vil du mest sannsynlig ha opplevd at det ikke er så enkelt som det ser ut til. Det krever ganske enkelt trening, og det er små triks som kan hjelpe deg med å unngå problemer underveis.

Dette trenger du

Som med alt annet arbeid, trenger du en arbeidsplass og noen verktøy. Når det gjelder arbeidsplassen er et bord eller benkeplate, gjerne med noen meter albuerom, tilstrekkelig. I tillegg må det være en krok, eller et slags festepunkt. Og den må være solid, for den trekkes hardt når skjøter strekkes og rettes ut.

Verktøyet består av et sett med skjøtenåler i forskjellige størrelser, en god saks, tape, taklegarn, seilmakernåler, målebånd / linjal og en tusj til å merke med. Saksen må være ekstra skarp egnet for Dyneema. Sjømannshansker er en god idé. En gummiklubbe kan muligens brukes til å banke på snøret når noe er vanskelig å trekke gjennom. En stålstang på en god halv meter kan brukes til å trekke snøret med (vikle snøret noen ganger rundt stangen og hiv med begge hender).

Dansk ekspert

Lars Jul er brannmann til daglig, men noen dager i uken står han ved Columbus Marine i Danmark og spleiser fall og forbereder tau for selskapets kunder. Etter flere kurs med tauprodusenter, tusenvis av skjøter og mange års seilerfaring, er han den rette mannen til å vise hvordan det gjøres - og ikke minst forklare hva som skal til for å få et vellykket resultat.

Å spleise med strømpe er komplisert. YouTube er et bra sted å starte. Southern Cross Spars har laget flere filmer på norsk.

Spleise et øye i tau med strømpe

1 Prosessen er komplisert, og det er flere varianter . Start med å lage en sløyfe på linen, noen få meter fra baken. Løkken skal settes i kroken din. Det må trekkes hardt underveis, så det er viktig at alt er på plass. Deretter måler du skjøten din. Merk først brikken du må jobbe med - den som skal skjøtes inn i linen. Ca. 30 cm passer fint. Selve øyet tar opp 12-15 cm, så det må også gjøres et merke som markerer det punktet. Merk til slutt linestykket som de første 30 cm skal spleises i. Det skal være litt tamp igjen å trekke inn, så godt som 20 cm er nok.
2 På denne typen spleis skal både strømpe og kjernen stikkes tilbake inn i kjernen. Det blir trangt. For å få plass må delen som stikkes inn bli tynnet ut. Flettingen i kjernen løses opp, og ca halvparten av trådene i hver kordel fjernes. Det er viktig å sette en tape stramt rundt kjernen der uttynningen starter, slik at kjernen ikke løser seg lengre opp. Deretter fjernes noen av trådene i strømpen.
3 Nå må kjernen skrelles ut av strømpen på det innerste punktet, det vil si der spleisen skal ende. Sett inn spleisenålen og lag et hull i strømpen. Et godt tips er å arbeide hullet forsiktig åpent med spleisnålen, og unngå å rive fibre løs, verken fra kjernen eller strømpen. Bruk spleisenålen for å løsne kjernen fra strømpen et stykke opp på linen. Løft og trekk deretter kjernen ut av hullet - igjen ved hjelp av spleisenålen.
4 Plasser den løse kjernen i spleisenålen og skyv den gjennom linen - begynn på det punktet hvor løkken skal ende. Dette er den vanskeligste delen av jobben. Den er stram og liten med plass, spesielt det siste stykket, og det er lett å fange en løs tråd fra kjernen som sitter der på forhånd. Hvis det skjer, går du ikke videre. Du kan sjekke ved å dra den eksisterende kjernen litt frem og tilbake. Hvis den sitter fast, må du begynne på nytt.
5 Det løse tynnede strømpestykket skal nå trekkes inn i tauet, på samme måte som det løse kjernestykket. Bruk helst en D-splicer. Et eksperttips fra Lars Jul er å bruke hengerfeste som hjelpemiddel. Når den indre strømpen også er gjennom, må du massere og trekke den ytre strømpen tilbake på plass (over flere meter) slik at den lukkes pent over løkken, og ligger der den skal være.
6 Ferdig resultat. En spleiset løkke er mer elegant, og langt sterkere enn et stikk. En enklere løsning er å bare spleise kjernen og lage en løkke uten strømpe. Wichard har en en egen sjakkel med plastforing som skal skåne spleisen. Det er også en god ide å bruke myk sjakkel, sjakkel spleiset av dyneema.

Kjernespleis med strømpefri dynemaline

1 Mål ut og merk med blekk hvor mye du trenger for øyet og hvor mye du trenger for selve spleisen. I tillegg må det være en ende å jobbe med. Øyet kan for eksempel forbruke 15 cm., Spleisen 20 cm - og så må det være 10-20 cm ekstra som settes inn i kjernen på slutten. Legg merke til det totale målet - hvis det skal være ett øye i motsatt ende og linen skal ha en viss total lengde, må du legge til de samme målingene i den andre enden.
2 Bruk en skjøtepinne og før den gjennom linjen på det punktet hvor du vil at løkken skal starte / ende. Lag et fint hull midt på linjen slik at det er omtrent like mange ledninger på hver side. Vær forsiktig - det er viktig å ikke trekke med seg løse fibre. De kan komplisere prosessen senere.
3 Trekk nå tampen gjennom hullet. Hold spleisenålen gjennom linjen. Bruk en tynn trekkledning for å hjelpe rumpa gjennom - spleisennålen gir en fin overflate. Trekk tauet gjennom til løkken er så stor som du vil at den skal være. Trekk linjen rundt baken for å lage en løkke, og pass på at ledningene vender den riktige veien. Nå er den første av tre “låser” laget.
4 Gjenta prosessen to ganger til. Det skal være noen få centimeter mellom hver innsats. Hver gang trekker du mer gjennom (både løkken og forrige innsats må trekkes gjennom linen og bøyes rundt), så det krever både fingerferdighet og bruk av makt. Husk å trekke snøret rundt og rette det hele mellom hver gang. Bruk tilhengerfeste og hiv godt!
5 Nå er selve spleisen nesten klar - det siste trinnet er å stikke det gjenværende stykket inn i linen. Det er lurt å tynne det litt ut slik at det smalner av mot slutten. Trekk noen tråder ut av flettet og klipp dem av. Sett inn en spleisenål (eller enda bedre, en såkalt D-splicer), i linjen et godt stykke ned – tilsvarende lengden på tampen. Beveg den forsiktig opp gjennom kjernen, uten å rive fibre (trykk forsiktig mot innsiden av strømpen) til den kommer ut ved roten til den siste innsatsen. Fest kroken til spleiseverktøyet og trekk den ned gjennom kjernen av linjen til den dukker opp igjen der du satte inn verktøyet. Det krever litt øvelse. En kombinasjon av trekk- og vridningsbevegelser er bra.
6 Når enden har kommet helt gjennom, skjærer du enden diagonalt av, setter løkken i spleisenålen og trekker mens du masserer den på plass. Når strømpen trekkes tilbake på plass, forsvinner enden inn i kjernen av linen. Denne spleisen holder til alt, og trenger ikke sying.
Ferdig spleis