OL Rio 2016

Maria Aadland Mollestad
Maria Aadland Mollestad

Glem 2016, se frem mot 2020

De norske seilerne i Rio er som uslepne diamanter. For dem er dette OL et skritt vå veien.

Publisert Sist oppdatert

Når man vurderer de svake resultatene oppnådd av norske seilere i årets OL regatta, skal man ikke glemme at Norge fremdeles er inne i et generasjonsskifte og at de fleste seilerne har Tokyo 2020 som sitt egentlig siktemål. Hadde resultatene vært bedre enn det de nå ble i Rio, hadde det vært en bonus, selv om det nok var større forventninger til seilerne enn det de klarte å leve opp til.

Riktig å sende stor tropp

LIkevel var det riktig å sende en relativt stor seilertropp til OL. Alle på laget hadde tilfredsstilt Olympiatoppens strenge kvalifiseringskrav, og de fleste hadde resultater fra EM og VM som skulle tilsi at topp ti plasseringer var oppnåelig. Men OL er en annen type regatta, med mye oppstyr og stort forventningepress. De fleste trenger et OL eller to bak seg før de kan slå til for fullt. Siren Sundby, som for øvrig var en utmerket TV kommentator, er et godt eksempel på det. Et svakt resultat i Sydney i 2000 ble etterfulgt av gull i Athen i 2004.

Unge seilere

Derfor bør vi, steden for å slå hånden av seilere og trenere etter det som sikkert kan karakteriseres som OL fiasko, la dem få lov til å viderutvikle seg mot OL om fire år. Det norske landslaget i seiling består bortsett fra Laserseileren Kristian Ruth, bare av unge seilere som så vidt har passert 20. Det er nok å bygge videre på.

Ett lyspunkt

OL regattaen var heller ikke uten lyspunkter og det må være lov å fremheve Maria Mollestad som sto for lekenes beste prestasjon sett med norske øyne. Hennes 12 plass i kvinnenes RS:X er absolutt godkjent, ikke minst fordi hun tidligere ble satt ut av landslaget og måtte forberede og finansiere seilingen på egen hånd. Nå kommer hin temmelig sikkert tilbake på laget og vil få den støtten hun trenger de neste fire årene.

Gror godt i Laserklassene

I begge laserklassene gror det godt og dersom de fire-fem beste ikke gir seg er det grunn til å forvente at det både i dame- og herreklassen blir ytterligere nivåhevning mot 2020. I Finnjolle har vi den super lovende Lars Johan Brodtkorb som vill presse Anders Pedersen til et nytt nivå.

49er jentene er bare halvveis i regattaen, men både Ageruptvillingene og de hjemmeværende seilerne er unge og har videre utviklingsmuligheter.

Mye å bygge videre på

Altså, selv om vi nok er litt skuffet over Rio, er det mye bra å bygge videre på.