Mens vi venter på Galileo

GPS-problemer fra neste år?
GPS-problemer fra neste år?

GPS-problemer fra neste år?

Fra 2010 kan du få problemer med GPSen din. Årsaken er at gamle GPS-satellitter som eventuelt går i stykker, kanskje ikke vil kunne byttes ut med nye.

Publisert

Forutsetningen for at det kjente og utbredte navigasjons-systemet som verden er blitt så avhengig av, virker, er at 24 slike satellitter går i bane – og fungerer som de skal. Hvis noen av dem faller ut, er det usikkert om det finnes tilstrekkelig med reserver.

I en rapport fra den amerikanske riksrevisjonen uttrykkes det frykt for at flere av satellittene kan komme til å falle ut imellom 2010 og 2016. Siden det er usikkert om USAs luftforsvar kan skaffe seg nye satellitter raskt nok til å opprettholde full drift uten avbrudd, kan hele systemet bli mindre pålitelig.

For eksempel vil posisjonsnøyaktigheten kunne bli vesentlig dårligere enn det det er i dag (stort sett bedre enn 15 meter).

Det nye europeiske navigasjons-systemet Galileo kommer sannsynligvis for sent for å løse dette problemet. Kanskje redningen kan være det russiske systemet Glonass? Men for å kunne utnytte det, trenger man sannsynligvis andre navigasjons-mottagere.

Powered by Labrador CMS