«Lite Skin» er det nye hos seilmakeren

Ny teknologi bestående av fiber, gjør seilene sterkere og lettere.

Publisert Sist oppdatert
JUNGEL: Det er mange valg som må gjøres ved bestilling av seil. Det er en balanse mellom pris, holdbarhet og performance.
JUNGEL: Det er mange valg som må gjøres ved bestilling av seil. Det er en balanse mellom pris, holdbarhet og performance.

Lette og sterke seil har fiber dimensjonert ut fra kreftene som virker i seilet på ulike steder. De siste 20 årene har støpte seil vært det store. Her har fibere blitt laminert fast til film, for fibermengden  har variert avhengig av kreftene.

Kevlar var ett foretrukket fibermateriale, men ulempen er at kvaliteten forringes raskt i sollys. Det blir derfor i økende grad benyttet alternativer med med UV-egenskaper, men tilsvarende strekk-egenskaper.

Med bedre fiber, så har filmen blitt seilets svake punkt. For å gi seilet bedre levetid, har det blitt beskyttet av tafetta, enn tynn vevet duk. Det er her Lite Skin kommer inn.

Forandrer seilets oppbygging

–      – Lite Skin stabiliserer seilet, gir styrke, og gjør det mer motstandsdyktig for slitasje. Det er lettere enn Tafetta, og mykere, men det viktigste er at vi med denne nye løsningen kan redusere tykkelsen på filmen. Seilet blir mykere, lettere og sterkere, forklarer Henning Paur.  På lette seil, så legges Lite Skin bare på en side, mens det på mer solide seil, legges på begge.

– Om du oppgraderer fra standard hvit taffeta til Lite skin vil prisen øke med 10 prosent, forteller Paur.

LES: North Sils lanserer en ny turseil-teknologi

Helt uten film

– Grand Segl i Sverige har produsert seil hvor fiberne er lagt direkte på Lite Skin i stedet for film. Løsningen gir nye muligheter, men denne løsningen må vi teste mer ut først før vi kan anbefale den, sier Paur. Da kan det bli interessant for lettere seil som Code 0 og lette forseil, forklarer seilmakeren.

LES: Seilmaker tar i bruk nytt lovende fibermateriale

Utlagte fiber

Lite Skin består av en tynn duk bygd op av fiber som ligger løst limt sammen. Det er ingen vev. Duken  avviser vann og er delvis trensperent. Den kommer i ulike farger og tykkelser. Sammenlignet med tafetta, så ligger prisen ca ti prosent over. Produktet minner om teknologien North Sails bruker på sine 3Di seil, men North bygger opp seilet lagvis av flak med slike fiber, mens Gran Seil legger fiber mellom film og Lite Skin.

Ønsker du å lære mer om seil, les: Seilene blir mer holdbare.  

LITE SKIN: Det nye materialet er utlagte fibre som er limt til tynne flak. Det er ingen vev.
LITE SKIN: Det nye materialet er utlagte fibre som er limt til tynne flak. Det er ingen vev.