Fri tilgang til værprognoser

Gratisprogram som leser GRIB-filer

Gratisprogram som leser GRIB-filer

Du må ikke ha et dyrt kartprogram for å kunne se GRIB-filer (med værprognoser) på PC. Alt du trenger er et program som går under betegnelsen «GRIB-Viewer», og slike programmer kan lastes ned fra Internett. Enkelte er til og med gratis.

Publisert Sist oppdatert

En av de mest kjente og utbredte GRIB-Viewerne er UGRIB. Den finner du på www.grib.us.

Hvis du registrerer deg med navn og e-post-adresse, kan den lastes ned gratis. Dette programmet kan brukes både til å laste GRIB-filer for ønskede områder – fra www.grib.us, og å se på GRIB-filer som er lastet ned fra andre steder.

De amerikanske GRIB-filene finnes for hele kloden, også for våre farvann. De oppdateres hver 6. time og inneholder værprognoser – med vind, lufttrykk og nedbør – for hver 3. time frem i tid, for hele 7 dager.

Oppløsningen er 0,5° x 0,5°. De kan også lastes ned gratis.

Med UGRIB kan dataene animeres, slik at været vises for hver valgte tidsenhet frem i tid, som på en tegnefilm.

Et populært sted for norske og skandinaviske GRIB-filer er www.yr.no, men av en eller annen grunn kan de fleste av dem ikke vises med dette programmet. Av alle GRIB-filene som kan lastes ned derfra, fikk jeg bare den med navnet DBMI-Ceuropa.grb til å virke med UGRIB.

 


Alt innhold på www.seilmagasinet.no er opphavsrettslig beskyttet – © SEILmagasinet. 
SEILmagasinet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. SEILmagasinet har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.