FRAM VIII: «Fram VIII» vil, som i 1983, stille i spissen for de mange halvtonnerne som vil komme til reunion-VM på Hankø i 2023.

Ett år til reunion-VM på Hankø

Mens ORCi-seilerne er på vei til å forlate Hankø etter sitt EM, kan halvtonn-seilerne se frem mot sitt reunion-VM som er nøyaktig ett år unna.

Publisert Sist oppdatert

13. til 19. august 2023 vil halvtonn-klassen avholde sitt reunion-VM for å minnes det store mesterskapet som fant sted på Hankø i 1983. Det var et mesterskap det fortsatt går gjetord om, ikke minst på grunn av den store interessen for halvtonn-seiling som mesterskapet skapte i Norge. Men også internasjonalt er mesterskapet et VM som huskes i klassen.

Den gangen stilte 30 norske båter til start i uttagningsseilaser for å kjempe om de ti plassene som var Norges kvote. I neste års reunion-VM er det ingen slik begrensning, og da vil trolig like mange – bortimot 30 norske båter – stille til start i mesterskapet. Interessen for de gamle, klassiske halvtonnerne har atter eksplodert i Norge, og mange av de båtene som seilte i farvannet utenfor Hankø for 40 år siden, vil bli å se igjen i midten av august til neste år.

Blant dem vil kong Haralds «Fram VIII», som kom på 4. plass i 1983, være, men nå med et av 1983-mannskapene som skipper, Hans Petter Jensen. Kong Harald vil trolig selv være en svært interessert bivåner til mesterskapet.

Også internasjonalt er interessen for reunion-mesterskapet på Hankø blitt vakt, og det er blant annet planlagt transport av utenlandske båter på skip fra Europa som skal gjøre det enkelt for dem å komme til Norge. Akkurat nå pågår årets Half Ton Classics Cup på Isle of Wight i England. De har sin tune up-seilas i dag (søndag 14. august). Mesterskapsseilasene starter i morgen.

Reunion-VM 2023 vil ha tilhold på Hankø Yacht Club og KNS vil, som i 1983, være arrangør. Hvor mange halvtonnere som vil komme til Hankø til neste år, er det ingen som vet ennå, men med nærmere 30 norske båter alene blir antallet utvilsomt betydelig.

De norske seilerne starter sine forberedelser for alvor neste helg. Da arrangeres det Half Ton Tune Up på Hankø. I denne helgens Homlungenseilas vant to halvtonnere hver sin klasse.