HISTORISK: Don't Panic, tidligere Saa Vidt er ankommet Skjebergkilen.

Halvtonnerne samles i Skjebergkilen

Ti båter fra tiden rundt VM på Hankø i 1983 har Martin Kamperhaug klart og skaffe.

Publisert Sist oppdatert

Halvtonnere er regattabåter rundt 30 fot, og var en svært populær klasse verden over fra 60-tallet, og ut 80-tallet. KNS holdt VM på Hankø i 1983, og det ble en kamp blant 30 norske båter om å kvalifisere seg.

I dag er disse båtene nesten verdiløse, om de ikke er vedlikeholdt og oppgradert, men båtene har et stort potensial for morsom seiling.

Martin Kamperhaug lever av å pusse opp båter, og hans første jobb var å sette i stand «Fram 8». Det blir mye jobb. Tiden estimerer han til å ta 250 timer.

Av de ti båtene Kamerhaug har samlet er to solgt til aktive seilere, en skal lånes ut til ungdommer i Sarpsborg seilforening, og en skal han ha selv.

– Responsen er god, men de fleste sitter på gjerde. Vi vil nok få interesse fra utlandet etter hvert også. Det tar tid å gjøre dette kjent, forteller entusiasten.

Facebookside

– 1/2 tonnere får sin velfortjente renessanse i Norge. I første rekke søkes båter fra tidlig på 80 tallet, og VM deltagere Hankø 1983. Flere båter er samlet i Skjebergkilen der båter restaureres og miljø bygges, skriver Martin Kamperhaug på den nyopprettete Facebook-siden «Half Ton Class Norway». Entusiasten vil også holde informasjonsmøte om prosjektet for interesserte. Det skal holdes Onsdag 18/11 kl 1900 på Grimsøy.

–Henrik Smith forteller om IOR 1/2 ton regel, båter vises og selvsagt kaffe, vafler og hygge, forteller Kamperhaug til SEILmagasinet.

VM: Mesterskapet på Hankø samlet båter fra hele verden. Kongen ble beste båt med 4. plass.