Hanses nye lille
Hanses nye lille

Hanses nye lille

Hanse 315 har verdenspremiere på Båter i sjøen. Vi har vært om bord.

Publisert Sist oppdatert

ENKLERE: Hanse har en standard planløsning. To lugarer og badet akter. For størrelsen er både badet og byssa store. I standard utgave mangler båten hovedskott mellom salong og forpigg. På utstillingsbåten er skottet på plass, og forpiggen har en smart løsning med plater som dekkes til om natten for å få køyer i full lengde.

Køya akter er på tvers. Akterlugaren har bra med luftemuligheter, og er overraskende stor.

Snekkerarbeidet er enklere på Hanse 315 enn de større modellene. Greit nok. Dessverre har innredningen en del skarpe hjørner som kan få smertefulle konsekvenser for mannskapet i sjø.

 

RASK: Båten er levert med selvslående fokk. Jeg ville valgt en 106 prosent fokk. Det gir bedre lettvindsegenskaper, men ikke minst mer kraft på slør. En 106 prosent fokk må skjøtes inn etter et slag, men på en slik båt kan dette gjøres med en hånd. Særlig med rorkult, er dette en perfekt båt å seile alene.

I følge polardiagrammet som er beregnet ut fra ORCi-data så skal båten seile 6,2 knop på kryss, dette med 106 fokk. På slør i 10 m/s skal båten gå over 8 knop med gennaker.  

 

Badet er stort, men merkelig innredet. I forkant av vasken er det et sete som er for smalt til en voksen. Hanse bruker nå gjennomføringer av kompositt. Det skal holde langt bedre enn messing. Ventiler er fremdeles av messing, men vil ikke få krypstrøm på samme måte som reduserer levetiden.