- Et råskinn på fjorden

Mange seiler i Os, men ingen har kastet seg på katamaranklassen Formula 18. Nå har den første amerikanske Hobie Wild Cat ankommet Bjørnefjorden, og den sparker skikkelig fra.

Publisert Sist oppdatert

VILL PÅ VANNET: Jarle Sørensen ( med lue) fikk opp farten med Wild Cat. Fotos: Jan Petter Svendal.

Osingen Jarle Sørensen bestilte seg en Hobie Wild Cat i fjor og nå i vår fikk han endelig den superraske katamaranen som trenger lite vind for å ta av på fjorden. Frillansfotograf og frilluftsentusiast Jan Petter Svendal har snakket med Sørensen etter de første prøveseilingene og sendt oss denne saken:

– Dette er et råskinn av en båt på bare 180 kilo, som med bare fire-fem sekundmeter vind er oppe i 20 knop. I vår har vi hatt en del treningsturer på fjorden og når vi nå har fått skikkelig taket på båten, så er det bare vanvittig gøy å seile den, sier Jarle Sørensen entusiastisk.

Hobie Wild Cat som Jarle Sørensen har kjøpt er på 18 fot. Den veier 180 kilo og har en rigg på ca ti meter. Båten koster 160 000 kroner og har da full seilføring og hjul til å trille den ut i sjøen med. Båten seiles av to personer og tørrdrakt er et bra arbeidsantrekk.


Flere kjøper Hobie Cat

For fire år siden var det tre stykker i Norge som seilte katamaranklassen Formula 18. Nå er det over 30 av den superraske båten Hobie Cat.

Mange av båtene befinner seg på Østlandet, men det dukker opp flere også her vest.

– Det er nå flere som seiler Hobie Cat i Stavanger og Haugesund og noen få i Bergensområdet, men jeg håper det kommer enda flere også her i Os, sier Jarle Sørensen.

Vi var med ut på fjorden i helgen, men først var det rigging og på med tørrdrakter inne i Kvernavika i Strøno hvor båten ligger på land.

– Det er ganske kjapt å få båten klar og jeg har hjul som jeg triller den ut på sjøen med.

Med seg til å seile sin Wild Cat har han Philip Lekven som har seilt en mindre katamarantype noen ganger tidligere.

– Jeg har en del seilerfaring og har seilt katamaran en del. Det er vanvittig gøy å seile disse båtene, sier Lekven.

Passerte 18 knop


Ut fra Os Seilforening i Kvernevika blir det en del kryssing for å komme seg ut på fjorden, men det går ikke lange tiden før vi ser at det skal lite vind til for at båten tar skikkelig av.

Ute på fjorden legger vi oss ved siden av i motorbåt og måler 18 knop i forholdsvis lite vind. De to guttene om bord i katamaranen gliser fra øre til øre.

-– Det ser kanskje rolig og enkelt ut om bord, men jeg skal love deg at vi må stå på og jobbe hardt når vinden fyller seilene, sier Sørensen.

– Det er vanvittig gøy å seile denne båten. Vi får noen herlige adrenalinkick innimellom som gjør at vi bare må stanse opp og sette oss på båten og dele de gode øyeblikkene sier han videre.

Inviterer til prøvetur

Jarle Sørensen har en drøm om at flere vestlendinger og osinger skal begynne å seile Hobie Wild Cat, og inviterer interesserte til å ta kontakt med han.

- Jeg håper det er flere som vil investere i en Hobie Cat her i våre trakter. Er det noen som er interessert i å vite mer om denne båttypen og kanskje vil være med på prøvetur, så må de bare ta kontakt med meg, sier Jarle Sørensen.