Slik kan du forlenge levetiden

INGEN SKARPE KANTER: Spinnakeren er lagd av tynn duk, og det er ikke alltid den kommer sakte og kontrollert ned. Er det skarpe kanter eller ubeskyttede splinter, kan man lett få rift i den.
INGEN SKARPE KANTER: Spinnakeren er lagd av tynn duk, og det er ikke alltid den kommer sakte og kontrollert ned. Er det skarpe kanter eller ubeskyttede splinter, kan man lett få rift i den.
UNNGÅ BLAFRING: UV-stråler og blafring er seilets største fiender.  Unngå at seilet blafrer for mye og for lenge når det heises eller berges.
UNNGÅ BLAFRING: UV-stråler og blafring er seilets største fiender. Unngå at seilet blafrer for mye og for lenge når det heises eller berges.
RULLEGENUA: En rullegenua er lagd for å tåle et større vindspekter, men alle seil har en øvre grense. Unngå å tøye den.
RULLEGENUA: En rullegenua er lagd for å tåle et større vindspekter, men alle seil har en øvre grense. Unngå å tøye den.

Ta vare på seilene

Seil er dyre og har begrenset levetid. Det gjør dem til en investering det lønner seg å passe godt på. Vedlikehold, sjekk og småreparasjoner kan forlenge seilenes levetid betydelig.

Publisert Sist oppdatert

Seilenes levetid reduseres minutt for minutt når de står og slår. Noe av det beste du kan gjøre for seilene, er å unngå at det skjer mer enn høyst nødvendig. La være å gå fort for motor opp mot vinden når du setter storseilet, faktisk er det en god idé å bakke i stedet. Stram forseilskjøtet fort etter slag.

Storseil med gjennomgående spiler er mer stabile, og de holder derfor gjerne lenger.

Sørg for at likliner er strammet tilstrekkelig opp, slik at likene ikke vibrerer (husk å slippe liklinene igjen før seilet eventuelt rulles). Laminatseil er spesielt følsomme for blafring.

Beskytt seilet mot sola

Sol – det vil si UV-stråler – bryter ned seilduk, og det er i praksis det som ender med å ta livet av flest seil. Bruk bomtrekk til storseilet, og sørg for UV-beskyttelse i akterlik og underlik på rulleforseil (eventuelt også trekk på forstagsrullen).

Et storseil og en allround rullegenua er lagd for bruk i all slags vær. Slik er det ikke med forseil med stagkroker eller forstagsprofil – de er lagd for bestemte vindstyrker.

Det samme gjelder spinnakere. Ikke bruk disse seilene i mer vind enn de er sydd for! En enkelt gang kan være nok til at seilet blir permanent deformert eller ødelagt. Skriv gjerne seilets vindområde i halshjørnet, slik at mannskapet ser det. Denne informasjonen får du hos seilmakeren.

Beskytt seilet mot slitasje og skarpe kanter

Pass på at seilet ikke skades av skarpe kanter eller slites over tid mot harde ting – splinter fra riggbolter eller strekkfisker, salingshorn, vant, rekkestøtter eller lignende. Lazyjacks eller lensetakler/sjekkstag som henger og sliter på storseilets leside, kan også over tid skade storseilet.

Vær også forsiktig når seilet flyttes rundt eller stues under dekk. Du kan forebygge slitasje eller direkte skader på seilet ved å sørge for at alle skarpe gjenstander på båten og riggen er sikret med teip eller annen beskyttelse.

Når seilene ikke er i bruk, bør de så vidt mulig pakkes eller rulles mens de er tørre og fri for salt. Det er ikke alltid mulig i praksis, men sørg i hvert fall for at seilene er skyllet rene for salt og er tørre når de pakkes vekk for lengre tid. En god metode for å rense seilene for salt, er å heise dem på en stille dag mens båten er i havn eller på land, spyle dem med ferskvann og la dem tørke. Seil har best av å bli rullet. Ikke brett seilene på samme sted hver gang. De faste, dype foldene skader seilet mer enn midlertidige, lette folder.

Fjern mugg og jordslag tidlig

Hvis det først er kommet mugg eller jordslag på et seil, gjelder det å handle fort. Det kan fjernes i startfasen, mens det kun er overfladisk. Det er imidlertid veldig vanskelig hvis det har spredt seg og bitt seg fast. Klorin er det mest effektive, men bruk en svak oppløsning. Klorin må aldri brukes på nylon (spinnakerduk) eller seil av aramidfibre (Kevlar, Twaron, Technora). Disse seilene blir ødelagt!

Hard skrubbing hjelper lite og skader seilet. Hvis mugg eller jordslag sitter godt, er det best å la den angrepne delen av seilet ligge i en lett kloroppløsning en dags tid. Husk å skylle godt med vann. Hvis det ikke hjelper, oppgi prosjektet. Videre forsøk vil høyst sannsynlig skade mer enn de gavner.

Oppdag småskader tidlig

Store revner og skader i seilet kan forebygges hvis de repareres før de får lov å utvikle seg. Inspisér jevnlig sømmer i seilet på kritiske steder. I forseilet er det særlig områder som kan berøre salingshorn, og underliket der det kan berøre rekkestøtter.

I storseilet er de kritiske stedene ved spileposer og der seilet kan hvile mot salingshornene. Sørg for at spiler er ordentlig festet og er helt inne i spileposene. Småskader kan man selv teipe eller sy i løpet av sesongen.

En sjekk hos en seilmaker i løpet av vinterhalvåret er gjerne en god investering.

TRIM AV SEIL OG RIGG

SEIL OG RIGG

Denne artikkelen er den femte i en serie hentet fra boken «Seil og rigg – Håndbok i trimming». Bak utgivelsen står to medarbeidere i SEILmagasinet, Øyvind Bordal og Magne Klann. Temaene for denne serien har vært:

1. RULLESYSTEMER: Nr. 1/2016 - Flere og flere bruker rullesystemer. Her er tips til bruk av systemene, samt fordeler og ulemper ved forskjellige løsninger.

2. FART+HØYDE=SANT: Nr. 2/2016 - Høyde er et sentralt begrep på bidevind. Vi ser på sammenhengen mellom fart og høyde.

3. TVIST: Nr. 3/2016 - Hva er tvist? Hvorfor og hvor mye skal seilene egentlig tviste?

4. KRENGNING: Nr. 4/2016 - Alle båter har en optimal krengningsvinkel hvor den seiler best.