Slik kan du forlenge levetiden
Ta vare på seilene
Seil er dyre og har begrenset levetid. Det gjør dem til en investering det lønner seg å passe godt på. Vedlikehold, sjekk og småreparasjoner kan forlenge seilenes levetid betydelig.
Seilenes levetid reduseres minutt for minutt når de står og slår. Noe av det beste du kan gjøre for seilene, er å unngå at det skjer mer enn høyst nødvendig. La være å gå fort for motor opp mot vinden når du setter storseilet, faktisk er det en god idé å bakke i stedet. Stram forseilskjøtet fort etter slag.
Storseil med gjennomgående spiler er mer stabile, og de holder derfor gjerne lenger.
Sørg for at likliner er strammet tilstrekkelig opp, slik at likene ikke vibrerer (husk å slippe liklinene igjen før seilet eventuelt rulles). Laminatseil er spesielt følsomme for blafring.
Beskytt seilet mot sola
Sol – det vil si UV-stråler – bryter ned seilduk, og det er i praksis det som ender med å ta livet av flest seil. Bruk bomtrekk til storseilet, og sørg for UV-beskyttelse i akterlik og underlik på rulleforseil (eventuelt også trekk på forstagsrullen).
Et storseil og en allround rullegenua er lagd for bruk i all slags vær. Slik er det ikke med forseil med stagkroker eller forstagsprofil – de er lagd for bestemte vindstyrker.
Det samme gjelder spinnakere. Ikke bruk disse seilene i mer vind enn de er sydd for! En enkelt gang kan være nok til at seilet blir permanent deformert eller ødelagt. Skriv gjerne seilets vindområde i halshjørnet, slik at mannskapet ser det. Denne informasjonen får du hos seilmakeren.
Beskytt seilet mot slitasje og skarpe kanter
Pass på at seilet ikke skades av skarpe kanter eller slites over tid mot harde ting – splinter fra riggbolter eller strekkfisker, salingshorn, vant, rekkestøtter eller lignende. Lazyjacks eller lensetakler/sjekkstag som henger og sliter på storseilets leside, kan også over tid skade storseilet.
Vær også forsiktig når seilet flyttes rundt eller stues under dekk. Du kan forebygge slitasje eller direkte skader på seilet ved å sørge for at alle skarpe gjenstander på båten og riggen er sikret med teip eller annen beskyttelse.
Når seilene ikke er i bruk, bør de så vidt mulig pakkes eller rulles mens de er tørre og fri for salt. Det er ikke alltid mulig i praksis, men sørg i hvert fall for at seilene er skyllet rene for salt og er tørre når de pakkes vekk for lengre tid. En god metode for å rense seilene for salt, er å heise dem på en stille dag mens båten er i havn eller på land, spyle dem med ferskvann og la dem tørke. Seil har best av å bli rullet. Ikke brett seilene på samme sted hver gang. De faste, dype foldene skader seilet mer enn midlertidige, lette folder.
Fjern mugg og jordslag tidlig
Hvis det først er kommet mugg eller jordslag på et seil, gjelder det å handle fort. Det kan fjernes i startfasen, mens det kun er overfladisk. Det er imidlertid veldig vanskelig hvis det har spredt seg og bitt seg fast. Klorin er det mest effektive, men bruk en svak oppløsning. Klorin må aldri brukes på nylon (spinnakerduk) eller seil av aramidfibre (Kevlar, Twaron, Technora). Disse seilene blir ødelagt!
Hard skrubbing hjelper lite og skader seilet. Hvis mugg eller jordslag sitter godt, er det best å la den angrepne delen av seilet ligge i en lett kloroppløsning en dags tid. Husk å skylle godt med vann. Hvis det ikke hjelper, oppgi prosjektet. Videre forsøk vil høyst sannsynlig skade mer enn de gavner.
Oppdag småskader tidlig
Store revner og skader i seilet kan forebygges hvis de repareres før de får lov å utvikle seg. Inspisér jevnlig sømmer i seilet på kritiske steder. I forseilet er det særlig områder som kan berøre salingshorn, og underliket der det kan berøre rekkestøtter.
I storseilet er de kritiske stedene ved spileposer og der seilet kan hvile mot salingshornene. Sørg for at spiler er ordentlig festet og er helt inne i spileposene. Småskader kan man selv teipe eller sy i løpet av sesongen.
En sjekk hos en seilmaker i løpet av vinterhalvåret er gjerne en god investering.