Utkikken

Ung må verden være

For oss seilere er verden ennå ung. Vi kan seile utenfor turismens allfarvei.

Publisert Sist oppdatert

I sommer seilte jeg fra den gamle hovedstaden Åbo i Finland til Stockholm i Sverige. Og for en skjærgård!

Mange nordmenn er godt kjent med den svenske vestkysten, men østkysten er et uutforsket farvann for de fleste av oss. Mellom Sverige og Finland ligger øyer og holmer strødd utover som perler på et sølvfat. Åbolands skjærgård omfatter 20 000 øyer. Det vesle øysamfunnet Åland i vest skryter av 6700 øyer og enda flere opplevelser.

I yngre år seilte jeg mye i Nordsjøen og Middelhavet, og det ble et par tokt over Atlanteren til Karibia. Men noen av de flotteste naturopplevelsene har jeg hatt i våre nordlige farvann. Lofoten og Vesterålen er storslagent med høy himmel og gjestfrie mennesker. Stockholmskjærgården er sjarmerende med sin turseilingskultur og Saltkråkan-idyller.

For oss seilere er verden ennå ung, for å vri litt på Nordahl Griegs romantittel. Det er en egen følelse av eventyr og oppdagelse å besøke nye kyster med båt. Man kan seile til steder utenfor turismens allfarvei, og man kommer ofte tett innpå natur og mennesker, enten man velger å legge kursen mot tropestrender, isfjell eller små middelalderlandsbyer. På Åland ble jeg innlemmet i den finske badstuekulturen. Badstuen er det naturlige møtestedet etter dagens seilas, og man varmer opp i fellesskap til en kald øl.

Med egen båt er det begrenset hvor langt de fleste av oss rekker å seile på tur i løpet av en ferie. Eventyret med å anløpe fremmede havner må vike for turene til kjente ankringsplasser – og kanskje en tur til Skagen. I sommer fikk jeg være med en venn som har båten liggende i Stockholm. Sesongen er for kort i våre farvann til at profesjonell båtutleie lønner seg.

Dette er bakgrunnen for at vi i Seilas har engasjert oss i den nye båtdelingstjenesten Boatflex, sammen med blant andre KNS. Her kan man leie ut sin egen båt om man ikke får tid til å bruke den selv, eller om man ønsker noen ekstra inntekter. Samtidig kan man selv leie båt på steder utenfor rekkevidde med egen båt.

Vårt mål er å inspirere folk til å seile. I denne utgaven av Seilas kan du kose deg med turberetninger fra så forskjellige steder som Sardinia og Svalbard.

Havet er frihet. Du velger selv hvor du vil seile!

EVENTYR: Å krysse havet gir en egen følelse. Her er Olav Strand Idås og Henrich Nissen-Lie på vei til Skagen i sommer med Trond Idås til rors.
EVENTYR: Å krysse havet gir en egen følelse. Her er Olav Strand Idås og Henrich Nissen-Lie på vei til Skagen i sommer med Trond Idås til rors.