NORGES SEILFORBUNDS HØSTSØPPEL-AKSJON

HOLD HAVET RENT: Norges Seilforbund har gjort det lettere å registrere søppelryddingen langs strendene.

Enklere registrering av strand-søppel

Norges Seilforbund har gjort det enklere å registrere søppel du har ryddet på stranden.

Publisert Sist oppdatert

Nylig ble Norges Seilforbund tildelt 450 000 kroner fra Miljødirektoratet for å sette i gang rydding av skjærgården i høst. Pengene skal gå til seilforeninger som aktivt setter i gang aksjoner med på å rydde strender, holmer og øyer i sitt område.

LES OGSÅ: Rydd strandsonen for søppel i høst  

Omfattende registrering

En av forutsetningene for å få tildelt penger, er at det man plukker opp av plast og skrot i skjærgården, registreres på Norges Seilforbunds App «Hold Havet Rent», men denne registreringen har også vist seg å være et hinder for at mange har satt i gang aksjoner. Appen krever en nokså detaljert registrering av det som er plukket.

– Noe så bortkastet, skriver Bjørn-Erik Knudsen i Ran Seilforening i en kommentar på SEILmagasinets Facebook-side.

Foreningen gjennomførte tidligere i år en strandrydding i nærmiljøet som ble tatt svært godt i mot av små og store i foreningen – og av naboene til seilforeningen. Men da det kom til registreringen, stoppet det opp.

Han fortsetter:

– Hvem har tid eller anledning til å sortere innholdet i de 20-30 sekkene vi fylte med plast og annet søppel? Hvem kan ha interesse av å vite hvor mange sigarettsneiper, kondomer og bleier vi plukket opp?? Håper ikke dette blir et absolutt krav for å få tildelt midler. I stedet bør det registreres hvilke strender som ble ryddet og kanskje hvor mange sekker som ble fylt opp.

Hvor mange kilo?

– Jeg ser den, sier Jon Amtrup i Norges Seilforbund, som har ansvaret for aksjonen.

– Kategoriene av søppel er de samme som «Hold Norge Rent»-kampanjen og andre internasjonale aktører har, og tanken er at dataene skal eksporteres og brukes til forskning for å kunne kartlegge hva som kommer av søppel til norskekysten og hvorfor det gjør det. Det er årsaken til at vi også har satt opp disse kategoriene i vår app; «Hold Havet Rent».

Han ønsker imidlertid ikke at registreringen skal være til hinder for at det gjennomføres ryddeaksjoner. Det viktigste er tross alt at søppelet ryddes og fjernes:

– Vi har nå innført en forenklet registrering i app-en, som går ut på at man bare registrerer antall kilo som er blitt ryddet, og her snakker vi ikke helt presise tall, men et fornuftig overslag, sier han.

Dette vil også bli til nyttig statistikk i forskningens tjeneste.

Når som helst

Jon Amtrup kan forteller om interesse for ryddingen fra flere seilforeninger og at Nesøya Seilforening var den aller første til å henvende seg.

– Mange har spurt oss når aksjonen starter, og svaret er: «fortest mulig»! Det er bare å sette i gang. Den første foreningen som gjennomfører en aksjon får ved siden av penger også en landslagsjakke de for eksempel kan trekke blant rydderne som er med.