Beneteau merker et sterkt redusert salg.
Dufour har fått spyttet inn ny kapital i kassa.

Håp i fransk båtindustri

Finanskrisen er global og båtindustrien er hardt rammet også i Frankrike. Men båtbyggerne her er optimistiske og tror 2010 blir bra.

Publisert Sist oppdatert

Bildet over: Harmony er et fransk verft i tøft vær

Båtindustrien i Frankrike har hatt en imponerende utvikling de siste årene, mye takket være et stort og voksende hjemmemarked og eksport verden over. Men selv om Frankrike ser ut til å ha sluppet bedre fra den alvorlige finanskrisen, har alle de store verftene måttet trappe ned produksjonen de siste månedene, melder det anerkjente bransjebladet «International Boat Industry».

Verdens største båtprodusent, Beneteau, permitterte 80 prosent av sine ansatte i januar. Siste regnskapsår hadde Beneteau et salg på 1.064 mill.  euro, mens man minst forventer en reduksjon på 30 prosent i år til 742 mill. euro. Eksportsalget falt med over 50 prosent de tre første månedene i regnskapsåret som begynte i september 2008.

Groupe Poncin, som satset stort på billige turseilbåter i konkurranse med nettopp Beneteau og Bavaria, ble truet av konkurs i fjor. Dufour, som fikk en kapitalinnsprøyting på 20 mill. euro nylig, har permittert deltidsansatte og stoppet all produksjon i seks uker i vinter. Mens Dufour bygget 600 båter siste år, er det ventet at produksjonen i år bare vil bli 300 båter.

Til tross for problemene trøster de franske båtprodusentene seg med at de er sluppet bedre fra krisen enn sine konkurrenter utenfor Frankrike. Det forventes at salget vil ta seg opp igjen fra 2010 og fremover.