Oceantec 50

Turseiler for dagsetapper på 250 nm
Humphreys Yacht Design har utviklet en rask langturbåt med mange nyvinninger. Prisen er langt fra avskrekkende.

Oceantec 50 er et samarbeid mellom slovenske Ocean tec yard og Humphreys Yacht Design. Verftet har flere prosjekter med Humphreys, og står blant annet bak Aquatich 40 hvor også Bjørn Erik Bjørnsen fra Stavanger var dypt involvert. Byggernummer to var ferdig i begynnelsen av april. «Oystercatcher XXXI» er også ett samarbeid mellom dette verft og designer.
Verftet har også bygget Class 40 #125, konstruert av Humphreys, som vant Normandy Channel Race i 2016. Videre har verftet bygget en 43-fots IRC-racer konstruert av Nivelt - Muratet. NMD43 er en viderutvikling av Archambault 13 «Teasing Machine» er båt som har gjort det svært godt på regattabanen, og var siste båt fra det franske verftet før de gikk konkurs.
Den nye stilen
Mest i øyenfallende med Oceantec 50 er baugen. Det er helt klart den nye stilen. Designgrepet dukket først opp med Ofcet 32, men ble det store med IMOCA 60 «Hugo Boss». I senere tid har vi sett designgrepet på nye Fast 40+ «Ran», samt den lille kjølbåten til RS.
Oceantec 50 har mye tilfelles med Pogo. Den blir lett bygget, og bred og flat. Største bredde er på over fem meter. Med en totalvekt på 8750 kg, og ballast på 3150, så er det ikke mange unødige kilo brukt i produksjonen. Oceantec 50 kan beskrives som en forstørret Class 40 med turinnredning.
Avansert bygget
Lav vekt er oppnådd ved bruk av vakuumstøp med vinylester, E-glass og karbon. Som distansematerial er det brukt SAN-skum, som skal være bedre enn PVC. Samme metode er brukt på skott og forsterkninger. Mot ett tillegg, er det mulig å få bygget båten i epoxy, i stedet for vinylester, som gjør skroget sterkere. Videre kan den utstyres med vannballasttanker på 950 liter for økt stabilitet.
Båten kan leveres med hybridfremdrift og litiumbatterier.
Langbeint
Verftet sier at båten fint klarer 250-300 nm på ett døgn, det betyr snittfart mellom 10,5 knop til 12,5 knop. Det gjør det mulig å seile ARC på under 10 dager. Båten har en kjøl på 3,2 meter, men andre dybder kan leveres etter dialog med designeren. Karbonmast er standard. Den har doble akterstag. Typisk seilgarderobe vil bestå av fathead-storseil, 105 % fokk, kutterfokk, brøkdels og masthead gennaker, samt Code 0 og stormseil.
Full innredning
Under dekk kommer det nye løsninger. På grunn av båtens bredde er byssa plassert inn på siden av salongen. Den ene salongbenken vrir seg rundt byssa, og danner sete til kartbordet som er plassert mot hovedskottet.
Løsningen sparer plass i lengderetningen, noe som gir plass til en jollegarasje i hekken, delvis inn mellom akterlugarene. Jolla kan være opp mot 2,4 meter.
Med en skroglengde på 5,3 meter, så vil båten kreve kystskipper. Prisen starter på 630 000 euro uten moms levert i Slovenia. Dette er med karbonmast, men uten seil.

