Hundre år med lidenskap

«Zafon» har vært en av fjordens flotteste båter i mer enn en mannsalder. Tusenvis av timer har gått med på å få gammel teak til å skinne enda litt mer for hver sesong som er gått. I år feires skutas 100-års jubileum, og «Zafon» er blankere enn noen gang.

Publisert Sist oppdatert

Han rusler mellom teltene i Blommenholm båthavn. En iskald februar-bris treffer det grålige håret og fortsetter videre sørover. Kroppen er stiv og prolapsen er blitt god butikk for den lokale kiropraktoren. Noen tiår med båtpuss gjør noe med deg. Kroppen blir utslitt, men du lærer å sette pris på noe som varer. Noe man kan få til å skinne til evig tid om man ønsker det nok.

Pål Five har gått kommet frem til båtteltet til «Zafon» etter rusleturen fra brakka med verktøy og kaffe fra gamle vannkanner. Han titter inn på et nedslipt skrog. Uendelige timer med sparkel, lakk, puss og svette gjenstår. Han smiler og ser for seg hvordan sola skal danse over fem lag med lakk mens han runder Færder om et par måneder. For familien Five blir det ikke bedre enn dette.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

49,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

495,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

795,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER