Hva er det med bruktmarkedet?

I midten av februar var 384 brukte seilbåter annonsert på Finn.no. Ligger disse «i veien» for nybåtsalget?

Publisert Sist oppdatert
LUNDE: Jan Petter Meringdal er salgssjef hos Lunde Båt AS. Han har tro på at bruktmarkedet løsner til våren.
LUNDE: Jan Petter Meringdal er salgssjef hos Lunde Båt AS. Han har tro på at bruktmarkedet løsner til våren.

Skal man selge båten sin, er en av forutsetningene at man har annonsert den med «riktig» pris. Det kan være vanskelig å vite hva «riktig pris» er. Noen har sikkert måttet «svelge noen kameler» for å bli kvitt båten, gjerne for å kunne realisere et nybåtkjøp.

– Det hevdes jo at bruktmarkedet er «dødt» og at prisene må ned for å få opp omsetningen. Jeg vil anta at interessen for å kjøpe nytt er sterkt avhengig av forholdet mellom ny- og bruktpriser. Så hvis bruktmarkedet er for høyt priset, er med andre ord også interessen for nye båter overvurdert, fortsetter statistikk-mannen Arve Halseth.

– Men det kan være at nybåtsalget blir begrenset av andre forhold, som for eksempel tilgang på båtplasser og prisene på disse.

Og denne faktoren mener mange representerer en kapasitet som er sprengt, mens andre ikke opplever det som et problem.

– Der jeg har båten i Asker har prisen flerdoblet seg på kort tid og det er nok ikke et tegn på kjøpers marked, sier Halseth.

Til dette er opplevelsen en annen hos Lunde Båt. 

– De som kjøper båt av oss nå, får halv pris på båtplass i nærheten av oss. Det er masse ledig kapasitet, og vi opplever aldri at noen kansellerer et båtkjøp fordi de ikke har en plass til båten, sier Meringdal.

Salgsssjefen i Lunde Båt understreker også hvor viktig det er å finne «riktig» pris for bruktbåten sin.

– Det er viktig å posisjonere seg med riktig utgangspris. Vi opplever stadig flere som ringer og ønsker å kjøpe bruktbåt. Disse båtene får vi solgt fordi de er priset riktig, mener Meringdal.

– Om man priser for høyt, holder man igjen markedet, sier Arve Halseth.

– Det er jo innlysende at annonserer du en båt til to millioner og det er null interesse, er det noe feil. Da er det bedre å be om én og få mange interessenter slik at du til slutt får 1,5 mill, fortsetter han.

– Mange annonser på finn.no er nok ikke realistiske med tanke på hva markedet er villig til å gi.

– Da er alternativet å beholde båten, sier Halseth.

Innbytte

Å beholde båten er for mange umulig for å kunne gjennomføre drømmen om den nye båten. Men noen bryr seg ikke så mye om det, og det mener salgssjefen i Lunde Båt er en trend:

– Jeg har solgt to nye båter i uken siden nyttår og faktisk er det flere av dem som kjøper ny, før de har solgt den gamle.

– Det betyr at de har troen på markedet og det mener jeg er med på å vise, i alle fall langt på vei, at markedet nærmer seg friskmeldt.

– I dag er forholdene annerledes enn i 2008. Etter at «granatsjokket» kom, ble det tøft, ja, men jeg opplever en mye mer positiv holdning nå. Jeg har troen på at bruktmarkedet skal komme seg skikkelig til våren, sier han.

Gullårene

Årene 2005–2008 må kunne sies å være gullalderen for seilbåtsalg i Norge. Ord som «bonanza» og «gale-matias» ble flittig brukt, like flittig som signaturpennen hos importørene på båtmessene.

– I 2005 var det nærmest håndgemeng på Båter i Sjøen-messen. Folk sloss nærmest for å sikre seg plass i kontraktskøen. Jeg husker det var så mange folk på bryggene at pontongene gikk under, og vi skrev kontrakter med vann til anklene, sier Meringdal og ler.

Den tiden skal det nok en del til for at vi opplever igjen, selv om det virker som maskineriet i «mor-Norge» har fått nok olje på hjulene sine.

– Renten er lav, boligsalget er skikkelig i gang – bilsalget også – konsumet blant folk flest er på høyden. Alt skulle egentlig tilsi at seilbåtsalget, brukt og nytt, skulle være høyt, ser Halseth.

– Men det kan være at vi har feil referanse for hva som er normalt nybåtsalg. Salget i 2006-2008 var veldig høyt, og det kan være at i løpet av en kort periode var omsetningen svært høy for å tette «hullet» etter et svært lavt nybåtsalg på 1990-tallet.

– I så fall kan det være at salget i 2000–2005 er mer representativt for hva et normalår er, avslutter han.

STATISTIKK: Arve Halseth er mannen bak SEILmagasinets bruktprisindeks. Han mener det er vanskelig å si hvor den eventuelle proppen sitter for nybåtsalget.
STATISTIKK: Arve Halseth er mannen bak SEILmagasinets bruktprisindeks. Han mener det er vanskelig å si hvor den eventuelle proppen sitter for nybåtsalget.
Finn.no
Finn.no