Lysning i seilbåtsalget

GODT VÆR: Været har avgjort betydning for lysten til å kjøpe seilbåt, mener Oda Heitmann.
GODT VÆR: Været har avgjort betydning for lysten til å kjøpe seilbåt, mener Oda Heitmann.

– Hvem orker å være båtløs i dette været?

– I dette været er det mange som ikke orker tanken på å være båtløs, sier Oda Heitmann i Heitmann Marin AS.

Publisert Sist oppdatert

Det er travle dager på Husvikholmen i Drøbaksundet. Hos Heitmann Marin AS er det høysesong for levering av båter, samtidig som gamle kunder skal ivaretas med service og delesalg. Oda Heitmann forteller at de har hatt et mer sesongpreget båtsalg i år enn i 2015.

– Ved nyttårstider var vi litt bekymret, men nå har det virkelig løsnet. Nå selger vi en båt annehver dag omtrent. Nyere bruktbåter rekker vi knapt å ta inn før de blir solgt, og 22 nye båter har vi tegnet kontrakt på i år. I 2015 fordelte salget seg atskillig jevnere over hele året.

Været gjør en forskjell

Været gjør det ekstra travelt nå om dagen, men noe av suksessformelen mener hun har vært at de har truffet godt når det gjelder å forhåndsbestille og reservere båter fra Jeanneau-verftet, slik at de har båter tilgjengelig når folk vil ha dem. Ennå kan noen modeller leveres til sesongen, men nå begynner det å ta slutt. Ingen modeller peker seg ut som spesielle bestselgere – salget har vært ganskje jevnt fordelt på hele modell-spekteret.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

SUN ODYSSEY 349: Jeanneau Sun Odyssey 349 er en av de modellene delt selges flest av.
SUN ODYSSEY 349: Jeanneau Sun Odyssey 349 er en av de modellene delt selges flest av.

– Litt spesielt er det dog at vi allerede har solgt to båter av den nye Jeanneau 51 som først blir lansert 6. juli. Vi har bare tegninger av båten som vi kun får lov til å vise til kunder her på kontoret. Det er imidlertid en modell som baserer seg mye på Jeanneau 53, som jo er blitt en velkjent båt blant mange, sier Oda Heitmann.

Selv om det i all hovedsak er ferie- og turbåter som selges, er hun også glad for at de har solgt en Sun Fast 3600 til en ivrig regattaseiler.

Tårer i øynene

Mens det er rift om nye bruktbåter, går salget av eldre tyngre. Og med «eldre bruktbåter» mener Oda Heitmann båter fra 1980-tallet eller tidligere.

– Pris er en veldig avgjørende faktor i dette segmentet, sier hun.

– Nylig solgte vi en Rush 105 som er en av de aller første Jeanneau-modellene Heitmann Marin AS leverte. Da fikk pappa (Peter Heitmann) nesten tårer i øynene, humrer Oda.

Mer utstyr

Skal Oda Heitmann forsøke å trekke frem en endring som er skjedd i markedet, er det at nå leveres de fleste båtene med alt som er av utstyr.

– Nå skal alle ha all elektronikk, plottere, baugpropeller, fjernkontroller – full pakke. Tidligere supplerte folk gjerne litt etter hvert. Nå vil de ikke vente på å få alt utstyr om bord. En annen utvikling er at folk ikke kun ser på oss som en salgsorganisasjon, men kommer tilbake med serviceoppdrag, delesalg og når de trenger hjelp. De ringer rett og slett for å booke tid for å få en service på båten.

Selv om mange bestiller båt med all mulig teknisk utrustning og komfort, skal den nye herligheten liksom ikke komme helt av seg selv. Det er fortsatt et snev av selvpining i det å kjøpe båt; det skal ikke være helt smertefritt.

– Det er mange som velger å slipe og stoffe bunnen selv eller montere deler av ekstrautstyret i egen regi. De vil gjøre noe selv på båten før de kan ta den i bruk.

Kreative løsninger

Oda synes mangfoldet er noe av det som gjør båtbransjen morsom å være i.

– Det er så mange behov som skal dekkes og oppgaver som skal løses. Hver kunde er unik. Vår utfordring er å finne kreative løsninger som imøtekommer disse behovene og ønskene, sier Oda Heitmann, som i år skal på seiltur med mann og to barn i sommerferien.

– Det gleder jeg meg til. Vi skal på tur i en Jeanneau Sun Odyssey 36.2 fra 1997.